Lahjoita puhetta

In English

Kielipankki on mukana Ylen, Helsingin yliopiston ja Valtion kehitysyhtiö Vaken toteuttamassa Lahjoita puhetta -kampanjassa, jossa kerätään puhetta kaikkialta Suomesta, erilaisilta ihmisiltä. Hankkeen suunnittelussa on ollut mukana asiantuntijoita myös Aalto-yliopistosta ja Turun yliopistosta.

Hankkeen tavoitteena on saada kasaan 10000 tuntia ihan tavallista, arkista puhetta. Aineiston avulla autetaan sekä tutkijoita että tekoälyä kehittäviä yrityksiä ymmärtämään paremmin puhutun suomen ominaisuuksia ja kehittämään puheella ohjattavia tulevaisuuden sovelluksia ja palveluita, jotka toimivat sujuvasti suomeksi. Kampanjassa on kiinnitetty erityistä huomiota siihen, että aineistoa on mahdollista tietyin ehdoin käyttää sekä tieteelliseen tutkimukseen että kaupallisiin tarkoituksiin.

Omaa puhetta voi lahjoittaa joko verkkoselaimella tai mobiilisovelluksella, jossa on tarjolla hauskoja, puhumaan innostavia tehtäviä. Sovelluksen on kehittänyt Solita.

Kuka voi lahjoittaa?

Kaikkien puhe on tähän kampanjaan tervetullutta. Voit lahjoittaa, vaikka puhuisit suomea esimerkiksi toisena tai vieraana kielenä. Pääasia on, että ymmärrät sovelluksessa kerrotut tiedot ja ohjeet ja osaat omasta mielestäsi puhua suomea riittävästi.

Mitä lahjoitetulle puheelle jatkossa tapahtuu?

Lahjoita puhetta -kampanjassa kerättävä aineisto tallennetaan Kielipankkiin. Kielipankista aineistoa voidaan luovuttaa yrityksille sekä tutkijoille, korkeakouluille ja tutkimuslaitoksille, jotka tarvitsevat aineistoa tekoälyn tutkimusta ja kehitystä, kielen tutkimusta tai näihin liittyvää korkeakouluopetusta varten. Kielipankin toiminnasta vastaa Helsingin yliopisto.

Lue lisää Lahjoita puhetta -kampanjan tietosuojasta ja tutustu Kielipankin tietosuojakäytänteisiin.

Mitä aineiston käyttäminen maksaa ja miten sen voi saada käyttöön?

UUTTA: Ensimmäiset Lahjoita puhetta -kampanjalla kerätyt aineistokokonaisuudet ovat saatavilla Kielipankissa.

Tutkijoille aineiston käyttö on maksutonta muiden Kielipankin tarjoamien palveluiden tapaan. Yrityskäytöstä peritään maksu, jolla katetaan tähän liittyviä käsittelykustannuksia. Kaikkien käyttäjien on sitouduttava noudattamaan aineiston tietosuojaehtoja.

Millaista tutkimusta Kielipankin kautta välitettävillä aineistoilla tehdään?

Kielipankin Kuukauden tutkija -arkistosta löydät esimerkkejä siitä, millaisia aiheita on tähän mennessä tutkittu muiden Kielipankissa olevien aineistojen avulla.

Jos haluat lähettää Lahjoita puhetta -kampanjaan liittyvää palautetta

ota yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen lahjoita-puhetta (ät) kielipankki.fi.

 

Hae Kielipankki-portaalista:
Aleksi Sahala
Kuukauden tutkija: Aleksi Sahala

 

Tulevat tapahtumat


Yhteystiedot

Kielipankin tekninen ylläpito:
kielipankki (ät) csc.fi
p. 09 4572001

Aineistoihin ja muuhun sisältöön liittyvät asiat:
fin-clarin (ät) helsinki.fi
p. 029 4129317

Tarkemmat yhteystiedot