Lahjoita puhetta

In English

Lahjoita puhetta -keruukampanja on päättynyt 6.3.2024. Kiitämme kaikkia lahjoittajia!

Vuosina 2020-2024 Kielipankki oli mukana Ylen, Helsingin yliopiston ja Valtion kehitysyhtiö Vaken (sittemmin Ilmastorahasto Oy) toteuttamassa Lahjoita puhetta -kampanjassa, jossa kerättiin puhetta kaikkialta Suomesta, erilaisilta ihmisiltä. Hankkeen suunnittelussa oli mukana asiantuntijoita myös Aalto-yliopistosta ja Turun yliopistosta.

Hankkeen kunnianhimoisena tavoitteena oli saada kasaan 10000 tuntia ihan tavallista, arkista puhetta. Vaikka tavoitteeseen ei lopulta päästy, suomea saatiin kuitenkin kerättyä pitkälti yli 3000 tuntia. Keruukampanja päättyi 6.3.2024.

Kampanjan suunnittelussa kiinnitettiin erityistä huomiota siihen, että aineistoa on mahdollista tietyin ehdoin käyttää sekä tieteelliseen tutkimukseen että kaupallisiin tarkoituksiin. Lahjoitettu puheaineisto auttaa sekä tutkijoita että tekoälyä kehittäviä yrityksiä ymmärtämään paremmin puhutun suomen ominaisuuksia ja kehittämään puheella ohjattavia tulevaisuuden sovelluksia ja palveluita, jotka toimivat sujuvasti suomeksi. 

Kampanjan käynnissä ollessa kuka tahansa saattoi lahjoittaa omaa puhettaan joko verkkoselaimella (osoitteessa lahjoitapuhetta.fi) tai mobiilisovelluksella, jossa oli tarjolla hauskoja, puhumaan innostavia tehtäviä. Sovelluksen kehitti Solita. Puhetta otettiin vastaan myös lahjoittajilta, jotka puhuivat suomea esimerkiksi toisena tai vieraana kielenä. Lahjoittamiseen riitti, että puhuja ymmärsi sovelluksessa kerrotut tiedot ja ohjeet ja osasi omasta mielestään puhua suomea riittävästi.

Myöhemmin Lahjoita puhetta -kampanjan rinnalle saatiin järjestetyksi myös vastaava Donera prat -kampanja, jossa kerättiin suomenruotsia.

Mitä lahjoitetulle puheelle jatkossa tapahtuu?

Lahjoita puhetta -kampanjassa kerätty aineisto tallennetaan Kielipankkiin. Kielipankista aineistoa voidaan luovuttaa yrityksille sekä tutkijoille, korkeakouluille ja tutkimuslaitoksille, jotka tarvitsevat aineistoa tekoälyn tutkimusta ja kehitystä, kielen tutkimusta tai näihin liittyvää korkeakouluopetusta varten. Kielipankin toiminnasta vastaa Helsingin yliopisto.

Lue lisää Lahjoita puhetta -kampanjan tietosuojasta ja tutustu Kielipankin tietosuojakäytänteisiin.

Mitä aineiston käyttäminen maksaa ja miten sen voi saada käyttöön?

UUTTA: Ensimmäiset Lahjoita puhetta -kampanjalla kerätyt aineistokokonaisuudet ovat saatavilla Kielipankissa.

Tutkijoille aineiston käyttö on maksutonta muiden Kielipankin tarjoamien palveluiden tapaan. Yrityskäytöstä peritään maksu, jolla katetaan tähän liittyviä käsittelykustannuksia. Kaikkien käyttäjien on sitouduttava noudattamaan aineiston tietosuojaehtoja.

Millaista tutkimusta Kielipankin kautta välitettävillä aineistoilla tehdään?

Kielipankin Kuukauden tutkija -arkistosta löydät esimerkkejä siitä, millaisia aiheita on tähän mennessä tutkittu muiden Kielipankissa olevien aineistojen avulla.

Jos haluat lähettää Lahjoita puhetta -kampanjaan liittyvää palautetta

ota yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen lahjoita-puhetta (ät) kielipankki.fi.


Viimeksi päivitetty: 6.3.2024

Hae Kielipankki-portaalista:
Krister Lindén
Kuukauden tutkija: Krister Lindén

 

Tulevat tapahtumat


Yhteystiedot

Kielipankin tekninen ylläpito:
kielipankki (ät) csc.fi
p. 09 4572001

Aineistoihin ja muuhun sisältöön liittyvät asiat:
fin-clarin (ät) helsinki.fi
p. 029 4129317

Tarkemmat yhteystiedot