Donera prat (Lahjoita puhetta)

Suomeksi | In English

Donera prat-kampanjerna på finska och finlandssvenska är avslutade från och med 6.3.2024. Ett stort tack till alla donatorer!

Från och med den 16 juni 2020 har Yle, tidigare Vake Oy (Valtion kehitysyhtiö; för närvarande Ilmastorahasto Oy) och Helsingfors universitet drivit kampanjen Lahjoita puhetta för insamling av finskt tal. I en mindre Donera prat -kampanj som startade 2021 har även finlandssvenskt tal samlats in. Under det första året av den finska kampanjen donerades mer än 3000 timmar tal. På senare tid har dock mycket få donationer kommit in.

Donationskampanjerna för finskt och finlandssvenskt tal är nu avslutade. Datamängderna kommer att organiseras och lagras av Språkbanken i Finland (Kielipankki). Via den finska Språkbanken kan forskare och företag få tillgång till Donate Speech-datamängder på särskilda villkor. Vi hoppas att data kommer att hjälpa både forskare och företag att skapa bättre modeller av finskt och finlandssvenskt tal och att utveckla framtida tjänster som lätt kan användas på finska och finlandsvenska.

Läs mer:

 


Uppdaterat: 6.3.2024

Kontaktinformation

Språkbankens tekniskt underhåll
kielipankki (ät) csc.fi
tel. 09 4572001

Korpusar och webservice
fin-clarin (ät) helsinki.fi
tel. 029 4129317