Uutisia


Lahjoita puhetta -kampanjassa kerätyn puheaineiston litterointi alkamassa – etsimme yhteistyökumppaneita litterointityön toimittajiksi

25.2.2021

Toimittaako yrityksesi litterointipalveluita? Jätä tarjous Lahjoita puhetta -aineiston litteroinnista Hanki-tarjouspalveluun 15.3.2021 klo 14.00 mennessä.


Kuukauden tutkija: Emmi Lahti

10.2.2021

Emmi Lahti kertoo retoriikkaan ja diskurssintutkimukseen liittyvästä tutkimustyöstään, jossa hän on hyödyntänyt Kielipankissa olevaa Suomi24-korpusta.


Tietoarkisto julkaisi uudistetun Tutkimusmenetelmien verkkokäsikirjan opiskeluun ja opetukseen

22.1.2021

Tietoarkiston julkaisema Tutkimusmenetelmien verkkokäsikirja koostuu Kvantitatiivisen tutkimuksen verkkokäsikirjasta ja Laadullisen tutkimuksen verkkokäsikirjasta. Materiaaleja voi käyttää opiskelussa ja opetuksessa.


Kuukauden tutkija: Mats Fridlund

18.1.2021

Professori Mats Fridlund kertoo digitaaliseen historiaan liittyvästä tutkimustyöstään, jonka tukena ovat työkalut ja aineistot sekä suomalaisessa Kielipankissa että Ruotsin Språkbankenissa.


Kuukauden tutkija: Tommi Jauhiainen

10.12.2020

Parivuotista post doc-kauttaan parhaillaan aloitteleva Kielipankin projektisuunnittelija Tommi Jauhiainen kertoo Kielipankin palveluihin ja aineistoihin liittyvistä tutkimuksistaan.


Korp-palvelin vaihtuu 10.12.2020

8.12.2020

Korp-palvelin vaihtuu 10.12.2020 Korp-palvelu siirretään 10.12.2020 toiselle palvelimelle teknisistä syistä. Korp-palvelun osoitteena säilyy toistaiseksi https://korp.csc.fi. Palvelimen vaihtuminen ei aiheuta käyttökatkoa, ja muutenkin Korpin on tarkoitus toimia uudella palvelimella samoin kuin ennen. Sanakuvaominaisuus toimii kuitenkin usean viikon ajan vain osassa niitä aineistoja, joissa se on ollut käytettävissä. Uusi palvelin on myös ainakin aluksi nykyistä hitaampi. Ilmoita mahdollisista muista toimimattomuuksista tai virheistä […]


Tervetuloa seuraavaan Kielipankki Liveen 14.12. klo 13.00! Ilmoittaudu nyt

7.12.2020

Aiheena tällä kertaa erityisesti puheaineistot ja tietosuojakäytänteet, esiintyjinä asiantuntevia tutkijavieraita. Ilmoittaudu nyt!


FinnSentiment korpus julkaistu

7.12.2020

FinnSentiment – A Finnish Social Media Corpus for Sentiment Polarity Annotation FinnSentiment korpus on nyt ladattavissa Kielipankin latauspalvelusta: kuvailutiedot, aineisto latauspalvelussa. FinnSentiment sisältää 27,000 yksittäistä virkettä Suomi 24 aineistosta sekä kaikkien virkkeiden polariteettiarviot (positiivinen, negatiivinen, neutraali) kolmen arvioijan toimesta. FinnSentiment aineisto ja sen luonti on kuvattu artikkelissa “FinnSentiment – A Finnish Social Media Corpus for […]


Korp palvelun käyttökatko ja tilapäinen palvelun heikkeneminen joulukuun 2020 alussa

3.12.2020

Korp palvelun käyttökatko ja tilapäinen palvelun heikkeneminen joulukuun 2020 alussa Korp-palvelu siirretään joulukuun 2020 alussa toiselle palvelimelle teknisistä syistä. Tällöin Korpissa on luultavasti enintään päivän käyttökatko lyhyellä varoitusajalla. Pyrimme pitämään katkon mahdollisimman lyhyenä ja tiedotamme siitä tarkemmin, kun sen ajankohta on tiedossa. Uudella palvelimella Korpin sanakuvaominaisuus toimii luultavasti usean viikon ajan vain osassa aineistoja. Uusi […]


Yle: Suomelle teknologinen etulyöntiasema puhepankin avulla? Useat suomalaisyritykset ovat jo mukana ainutlaatuisessa puheenkeruussa

22.11.2020

Ylen artikkelissa kerrotaan Lahjoita puhetta -kampanjan merkityksestä Suomelle ja suomen kielelle.


Verkkokurssi Data Clinic (Aineistoklinikka) 2020-21 alkaa perjantaina 13.11. – ilmoittaudu mukaan nyt!

9.11.2020

Data Clinic -verkkokurssi voi auttaa sinua käytännön ongelmissa, jotka liittyvät gradusi tai väitöskirjasi tutkimusaineiston hallintaan.


Kuukauden tutkija: Tommi Kurki

4.11.2020

Suomen kielen dosentti, yliopistonlehtori Tommi Kurki Turun yliopistosta kertoo, miten hän hyödyntää tutkimuksessaan Kielipankin palveluita.


Helsingin yliopiston uutiset: Le­ku­ri on ski­dien gaif­fa­ri – lah­joi­ta si­nä­kin pu­het­ta ja teko­äly ym­mär­tää pian myös mur­tei­ta

29.10.2020

Helsingin yliopiston uutispalstalla kerrotaan Lahjoita puhetta -kampanjasta, jossa myös Kielipankki on mukana. Haastateltavina olivat Krister Lindén ja Mietta Lennes.


Save the date: 15.12.2020 tulossa ELRC- ja ELG-työpajat

27.10.2020

FIN-CLARIN järjestää ELRC:n (European Language Resource Coordination) ja ELG:n (European Language Grid) kanssa yhteisen työpajapäivän 15.12.2020.


Vielä ehdit mukaan verkkokurssille Puheen analyysin perusteet!

27.10.2020

Kaikille yliopistoille avoin verkkokurssi Puheen analyysin perusteet (5 op) on jälleen alkanut. Kurssi tarjotaan nyt ensimmäistä kertaa sekä suomen- että englanninkielisenä. Se soveltuu fonetiikan ja kieliaineiden lisäksi muillekin opiskelualoille, joilla halutaan tutkia puheäänitteitä. 


Uusi aineisto (beta): Suomenkielinen OpenSubtitles 2017

13.10.2020

Uusi aineisto (beta): Suomenkielinen OpenSubtitles 2017 Suomenkielinen OpenSubtitles 2017, Kielipankin Korp-versio on nyt käytettävissä beetatestiversiona Korpissa.


Kuukauden tutkija: Saana Svärd

7.10.2020

Kuukauden tutkija: Saana Svärd Kuva: Lauri Laine   Kielipankki koostuu kattavasta joukosta aineistoja sekä niiden tutkimiseen soveltuvista ohjelmistoista tehokkaassa laiteympäristössä. Helsingin yliopiston muinaisen Lähi-idän tutkimuksen apulaisprofessori Saana Svärd kertoo, miten hän hyödyntää tutkimuksessaan Kielipankin palveluita. Kuka olet? Olen Saana Svärd, muinaisen Lähi-idän tutkimuksen apulaisprofessori ja Suomen Akatemian rahoittaman huippuyksikön ”Muinaisen Lähi-idän imperiumit” johtaja. Mikä on […]


Tero Aalto: DeepFin luonnollisen kielen käsittelyn aallonharjalla (blogi)

16.9.2020

DeepFin-projektissa laskettiin miljardien sanojen tekstimassan ja supertietokoneiden avulla uusi FinBERT-malli suomenkielisen tekstin käsittelyyn.


Kuukauden tutkija: Tuomo Hiippala

9.9.2020

Kuukauden tutkija: Tuomo Hiippala Kuva: Veikko Somerpuro   Kielipankki koostuu kattavasta joukosta aineistoja sekä niiden tutkimiseen soveltuvista ohjelmistoista tehokkaassa laiteympäristössä. Helsingin yliopiston englannin kielen ja digitaalisten ihmistieteiden apulaisprofessori Tuomo Hiippala kertoo, miten hän hyödyntää tutkimuksessaan Kielipankin palveluita. Kuka olet? Olen Tuomo Hiippala, englannin kielen ja digitaalisten ihmistieteiden apulaisprofessori Helsingin yliopiston Kielten osastolla, jossa olen työskennellyt […]


Tero Aalto: Kielipankki palvelee ihmistieteitä (blogi)

26.8.2020

Tekstiä tai puhetta sisältäviä aineistoja kannattaa sijoittaa Kielipankkiin, sillä niitä voidaan hyödyntää laajasti ihmistieteellisessä tutkimuksessa. Kielipankki auttaa tutkijoita välittämään aineistoja ja viittaamaan niihin yhtenäisellä ja pysyvällä tavalla.


< Aiemmat uutiset