16.4.2024

Esittelyssä: Business Finlandin rahoittama LAREINA-hanke

Helsingin yliopiston verkkosivuilla on julkaistu juttu, jossa esitellään LAREINA – Language Resource Infrastructure for AI -hanke (2023–25). Business Finlandin rahoittaman hankkeen toteuttavat Aalto-yliopisto ja Helsingin yliopisto osana Tietoevryn Veturi-ohjelmaa. Hankkeessa on mukana yhteistyökumppaneina yrityksiä ja julkishallinnon puolen organisaatioita.

LAREINA-hankkeessa kehitetään puheentunnistusta ja puhesynteesiä suomen, suomenruotsin sekä saamen kielille. Hankkeessa mukana olevat kumppanit testaavat niitä esimerkiksi puhelinpalveluissa ja kääntämisessä. LAREINA-hankkeen tavoitteena on varmistaa, että laadukkaita puhekäyttöliittymiä ja puhepohjaisia tekoälypalveluita pystytään tuottamaan myös pienten kielten puhujille.

LAREINA-hankkeen tuotoksia julkaistaan avoimella, myös kaupallisen käytön sallivalla lisenssillä myöhemmin myös Kielipankin kautta.

Lue lisää LAREINA-hankkeesta Helsingin yliopiston verkkosivuilta: ”Puheella toimivia tekoälypalveluja tarvitaan myös pienille kielille – tutkijat vauhdittavat yritysten tuotekehitystä” (julkaistu 11.4.2024).

Tutustu LAREINA-hankkeen verkkosivuihin: https://www.kielipankki.fi/yrityksille/lareina/