Kirjautuminen Kielipankin sovelluspalvelimelle

Taito on CSC:n ylläpitämä sovelluspalvelin, jolla sijaitsee myös osa Kielipankin korpuksista ja työkaluista.

Taitoa pääsee käyttämään CSC:n käyttäjätunnuksin, ts. rekisteröityneenä CSC:n asiakkaaksi (ohjeet). Käyttäjätunnusten myöntämisestä vastaa CSC:n käyttölupahallinto.

Korpusten ja muiden tiedostojen lataaminen palvelimelta omalle koneelle ja päinvastoin

Instructions in English

Korpuksia ja muita tiedostoja voi siirtää oman koneen ja palvelimen välillä sekä palvelimella olevia tiedostoja katsella kirjautumalla palvelimelle seuraavin tavoin:

1. Tutkijan käyttöliittymän Omat tiedostot -palvelu
    • Kirjaudu CSC:n Tutkijan käyttöliittymään ja käytä sieltä löytyvää Omat tiedostot -palvelua.
      • Sinun pitää olla ensin rekisteröitynyt CSC:n asiakkaaksi (ohjeet).
      • Jos CSC:n tunnuksesi on liitetty Tutkijan käyttöliittymässä HAKA-tunnukseesi, voit kirjautua Tutkijan käyttöliittymään kummalla tunnuksella haluat.
    • Palvelun kautta voit selata ja ladata sovelluspalvelimella olevia korpuksia itsellesi.
      • Ladattavat tiedostot ovat alihakemistossa taito/appl/kielipankki/lataa. Voit kuitenkin ladata vain niitä aineistoja, joihin sinulla on käyttöoikeus.
      • Pelkästään sovelluspalvelimella käytössä olevat aineistot löytyvät hakemistosta taito/appl/kielipankki.
    • Omat tiedostot -palvelulla voit myös selata, ladata ja siirrellä palvelimella olevia omia tiedostojasi.
  2. Erillinen tiedostojensiirto-ohjelma
    • Mikäli olet siirtämässä isoja tiedostoja tai suurempia aineistoja oman koneesi ja sovelluspalvelimen välillä, suosittelemme käyttämään tiedostojen siirtoon erillistä ohjelmaa.
    • Windows-koneille on tarjolla esim. WinSCP.
    • Mac-koneille sopii mm. Cyberduck.
    • Em. ohjelmilla pääset myös sovelluspalvelimella sijaitsevaan Kielipankin korpusten lataushakemistoon (/appl/kielipankki/lataa), josta voit ladata ne korpukset, joihin sinulla on käyttöoikeus.

Komentorivipohjaisen yhteyden ottaminen sovelluspalvelimeen

Jos haluat käsitellä sovelluspalvelimelle talletettuja aineistoja tarkemmin sekä käyttää sovelluspalvelimella olevia työkaluja ja ohjelmia (esim. automaattisia jäsentimiä tai puheentunnistinta), ota palvelimeen pääteyhteys.

Minkä tunnuksen tarvitsen?

• Taidon tai Taito-shellin käyttämiseen tarvitset nimenomaan CSC:n käyttäjätunnuksen (vaikka HAKA-tunnuksesi olisikin Tutkijan käyttöliittymässä yhdistetty CSC:n tunnukseen).
  • CSC:n käyttäjätunnus (username) on usein sama kuin HAKA-tunnus (ts. käyttäjätunnuksesi omassa kotiyliopistossasi), mutta se voi olla myös eri tunnus.
  • Myös CSC:n käyttäjätunnuksesi salasana on ainakin tunnuksen luontivaiheessa erilainen kuin HAKA-tunnuksessasi. Voit itse vaihtaa salasanan haluamaksesi (ohjeet salasanan vaihtamiseksi).

Miten pääteyhteys luodaan?

Windows-koneelta tapahtuvaan sovelluspalvelimen komentorivipohjaiseen käyttöön suositellaan ilmaista PuTTY-ohjelmaa. Lataa sieltä koneesi työpöydälle tiedosto putty.exe (Windows x86-binääri).

• Palvelimen koko nimi (joka syötetään kohtaan Host name):
    • taito-shell.csc.fi, jos haluat käyttää Taito-palvelimen komentorivipohjaisia ohjelmia (”tavallinen” käyttö)
    • taito.csc.fi, jos haluat lähinnä muokata ja lähettää erätöitä SLURM-eräajojärjestelmälle (esim. jos käytät automaattista puheentunnistinta)
  • PuTTY-ohjelman oletusmerkistö on syytä vaihtaa utf8-muotoon (Unicode), jotta ääkköset näkyvät ruudulla oikein. Vaihda asetus kohdasta Translation.
  • Kannattaa muuttaa myös seuraavat asetukset:
    • kohdan SSH alakohdan X11 alta valitse Enable X11
    • kohdan Behaviour alta valitse Show tray icon: Never
  • Kun olet saanut nämä säädettyä, kannattaa PuTTYn oletusasetukset tallentaa vastaisen varalle esim. nimellä taito-shell.
  • Tarkempi ohje pääteyhteyden luomiseksi: http://the.earth.li/~sgtatham/putty/0.61/htmldoc/Chapter4.html#config-session

Mac-koneissa on valmiina ohjelma nimeltä Terminal, jolla voi myös ottaa pääteyhteyden Taito-shelliin.

• Jos haluat käyttää Taito-palvelimen ohjelmia ”tavallisesti” suoraan komentoriviltä, luo yhteys komennolla
    ssh käyttäjätunnus@taito-shell.csc.fi
  • Jos haluat lähinnä muokata ja lähettää erätöitä SLURM-eräajojärjestelmälle (esim. jos käytät automaattista puheentunnistinta), luo yhteys komennolla
    ssh käyttäjätunnus@taito.csc.fi
  • Sekä taito.csc.fi että taito-shell.csc.fi käyttävät samaa levyjärjestelmää, ts. kaikki omat tiedostosi ja hakemistosi näkyvät molemmissa samalla tavalla.
  • Lisää ohjeita SSH-yhteyden käyttämiseksi MacOSX:ssa: http://www.ehow.com/how_5088544_use-ssh-mac-os-x.html

Unix/Linux-koneissa pääteyhteys toimii kuten Macissakin. Ensin täytyy avata konsoli-ikkuna (Console).

• Jos haluat käyttää Taito-palvelimen ohjelmia ”tavallisesti” suoraan komentoriviltä, luo yhteys komennolla
    ssh käyttäjätunnus@taito-shell.csc.fi
  • Jos haluat lähinnä muokata ja lähettää erätöitä SLURM-eräajojärjestelmälle (esim. jos käytät automaattista puheentunnistinta), luo yhteys komennolla
    ssh käyttäjätunnus@taito.csc.fi
  • Sekä taito.csc.fi että taito-shell.csc.fi käyttävät samaa levyjärjestelmää, ts. kaikki omat tiedostosi ja hakemistosi näkyvät molemmissa samalla tavalla.

Mistä löydän sovelluspalvelimella olevat Kielipankin korpukset ja työkalut?

• Sovelluspalvelimella käytettävissä olevat Kielipankin aineistot ja työkalut sijaitsevat palvelimen hakemistossa /appl/kielipankki.
  • Omalle koneelle ladattavissa olevat Kielipankin aineistot löytyvät hakemistosta /appl/kielipankki/lataa. Voit ladata vain ne aineistot, joihin sinulla on käyttöoikeus.

Muita sovelluspalvelimen käyttöohjeita

Kuukauden tutkija: Krista Lagus