Kirjautuminen Kielipankin sovelluspalvelimelle

Taito on CSC:n ylläpitämä sovelluspalvelin, jolla sijaitsee myös osa Kielipankin korpuksista ja työkaluista.

Taitoa pääsee käyttämään CSC:n käyttäjätunnuksin, ts. rekisteröityneenä CSC:n asiakkaaksi (ohjeet). Käyttäjätunnusten myöntämisestä vastaa CSC:n käyttölupahallinto.

Korpusten ja muiden tiedostojen lataaminen palvelimelta omalle koneelle ja päinvastoin

Instructions in English

Korpuksia ja muita tiedostoja voi siirtää oman koneen ja palvelimen välillä sekä palvelimella olevia tiedostoja katsella kirjautumalla palvelimelle seuraavin tavoin:

• Windows-koneille on tarjolla esim. WinSCP.
    • Mac-koneille sopii mm. Cyberduck.

Komentorivipohjaisen yhteyden ottaminen sovelluspalvelimeen

Jos haluat käsitellä sovelluspalvelimelle talletettuja aineistoja tarkemmin sekä käyttää sovelluspalvelimella olevia työkaluja ja ohjelmia (esim. automaattisia jäsentimiä tai puheentunnistinta), ota palvelimeen pääteyhteys.

Minkä tunnuksen tarvitsen?

• Solvelluspalvelimen käyttämiseen tarvitset nimenomaan CSC:n käyttäjätunnuksen (vaikka Haka-tunnuksesi olisikin Tutkijan käyttöliittymässä yhdistetty CSC:n tunnukseen).
  • CSC:n käyttäjätunnus (username) on usein sama kuin Haka-tunnus (ts. käyttäjätunnuksesi omassa kotiyliopistossasi), mutta se voi olla myös eri tunnus.
  • Myös CSC:n käyttäjätunnuksesi salasana on ainakin tunnuksen luontivaiheessa erilainen kuin Haka-tunnuksessasi. Voit itse vaihtaa salasanan haluamaksesi (ohjeet salasanan vaihtamiseksi).

Miten pääteyhteys luodaan?

Windows-koneelta tapahtuvaan sovelluspalvelimen komentorivipohjaiseen käyttöön suositellaan ilmaista PuTTY-ohjelmaa. Lataa sieltä koneesi työpöydälle tiedosto putty.exe (Windows x86-binääri).

• Palvelimen koko nimi (joka syötetään kohtaan Host name):
    • puhti.csc.fi, jos haluat lähinnä muokata ja lähettää erätöitä SLURM-eräajojärjestelmälle (esim. jos käytät automaattista puheentunnistinta)
    • ”puhti-shell” on työn alla, ks ”interactive usage” CSC:n documentaatiosta.
  • PuTTY-ohjelman oletusmerkistö on syytä vaihtaa utf8-muotoon (Unicode), jotta ääkköset näkyvät ruudulla oikein. Vaihda asetus kohdasta Translation.
  • Kannattaa muuttaa myös seuraavat asetukset:
    • kohdan SSH alakohdan X11 alta valitse Enable X11
    • kohdan Behaviour alta valitse Show tray icon: Never
  • Kun olet saanut nämä säädettyä, kannattaa PuTTYn oletusasetukset tallentaa vastaisen varalle esim. nimellä taito-shell.
  • Tarkempi ohje pääteyhteyden luomiseksi: http://the.earth.li/~sgtatham/putty/0.61/htmldoc/Chapter4.html#config-session

Mac-koneissa on valmiina ohjelma nimeltä Terminal, jolla voi myös ottaa pääteyhteyden Taito-shelliin.

• Jos haluat lähinnä muokata ja lähettää erätöitä SLURM-eräajojärjestelmälle (esim. jos käytät automaattista puheentunnistinta), luo yhteys komennolla
    ssh käyttäjätunnus@puhti.csc.fi
  • Lisää ohjeita SSH-yhteyden käyttämiseksi MacOSX:ssa: http://www.ehow.com/how_5088544_use-ssh-mac-os-x.html

Unix/Linux-koneissa pääteyhteys toimii kuten Macissakin.

Mistä löydän sovelluspalvelimella olevat Kielipankin korpukset ja työkalut?

• Sovelluspalvelimella käytettävissä olevat Kielipankin aineistot sijaitsevat palvelimen hakemistossa /appl/data/kielipankki.
  • Kielipankin työkalut otetaan käyttöön suoritamalla komennon: module load kieli. Tämän voi automatisoida lisämäällä ~/.bashrc:n loppuun [ -n ”$PS1” ] && module load kieli tai suoritamalla komentorivillä:
    ADD='\[ -n \"$PS1\" \] && module load kieli'; FILE=~/.bashrc; grep -q "$ADD" $FILE || echo "$ADD" | tr -d '\\' >> $FILE

Hae Kielipankki-portaalista:
Kuukauden tutkija: Markus Mattila