Kieliaineistojen käyttöoikeudet ja niiden hakeminen

Näin käytät Kielipankin aineistoja ja palveluja

Julkiset aineistot

Monet Kielipankin aineistoista ovat saatavilla julkisesti ilman kirjautumista. Nämä on merkitty aineistolistassa PUB-kuvakkein. Julkisista aineistoista voi esimerkiksi tehdä hakuja Korp- tai LAT-palvelussa. Joidenkin PUB-aineistoista lisenssit sallivat myös aineistojen lataamisen omalle koneelle Kielipankin latauspalvelusta.

Kirjautumista edellyttävät aineistot

Joihinkin kirjautumista edellyttäviin aineistoihin voi päästä suoraan käsiksi kirjautumalla HAKA- tai eduGAIN-luottamusverkostoon kuuluvan organisaation käyttäjätunnuksella. Nämä aineistot tunnistaa ACA-kuvakkeesta. Ne ovat em. verkostoihin kuuluvien organisaatioiden jäsenten käytettävissä ilman erillistä lupahakemusta.

Loput aineistot edellyttävät kirjautumisen lisäksi henkilökohtaista käyttöoikeutta. Käyttöoikeuksia voi hakea Kielipankin oikeudet -palvelutse. Jos sinulla on HAKA- tai eduGAIN-luottamusverkostoon kuuluvan organisaation käyttäjätunnus, kirjaudu sitä käyttäen.

• Voit hakea yhden tai useamman aineiston käyttöoikeutta.
  • Hakemuksen lähettäminen vastaa sähköistä allekirjoitusta, jolla hyväksyt sekä aineistokohtaiset että yleiset käyttöehdot.
  • Hakemusprosessi kestää tavallisesti enintään viikon.
  • Kun käyttöoikeus on myönnetty, voit käyttää aineistoa kirjauduttuasi asianmukaiseen palveluun.
  • Tietoa aineistojen sijainnista.

Ei HAKA-tunnusta?

Mikäli sinulla ei ole HAKA- tai eduGAIN-tunnuksia, voit vaihtoehtoisesti hankkia Eduuni– tai CLARIN-tunnuksen ja kirjautua sitse.

Käyttöoikeuden hakeminen Kielipankin Korp-konkordanssihakupalveluun

• Pääosa Korpissa olevista aineistoista on käytettävissä julkisesti, kirjautumatta.
  • Jotkin Korpin aineistot edellyttävät aineisto- ja henkilökohtaista käyttöoikeutta.
    • Korpin korpusvalintalistassa tällaisen aineiston kohdalla näkyy lukon kuva, jos käyttäjä ei ole kirjautunut tai jos kirjautuneella käyttäjällä ei ole aineistoon käyttöoikeutta.
    • Voit käyttää CLARIN ACA -lisenssillä suojattuja aineistoja ilman erillistä hakemusta, jos olet yliopistosi aktiivinen jäsen, eli opiskelet tai kuulut henkilökuntaan. Alumnit tai kirjaston käyttäjät joutuvat hakemaan erillistä käyttölupaa.
    • Aineistojen käyttöoikeuksia voi hakea Kielipankin oikeudet -sovelluksetse.
    • Korpiin kirjaudutaan joko HAKA- tai eduGAIN-luottamusverkostoon kuuluvin tai Eduuni– tai CLARIN-käyttäjätunnuksin.

Käyttöoikeuden hakeminen Kielipankin LAT-järjestelmään

• Osa LATissa olevista aineistoista on käytettävissä julkisesti, kirjautumatta.
  • Osa LATin aineistoista edellyttää kirjautumista (tunnistautumista) sekä aineisto- ja henkilökohtaisen käyttöoikeuden.
    • LAT-järjestelmä vaatii HAKA- tai eduGAIN-luottamusverkostoon kuuluvan käyttäjätunnuksen tai sellaisen puuttuessa Eduuni– tai CLARIN-käyttäjätunnuksen.
    • Ennen ensimmäistä LAT-kirjautumista tunnus pitää aktivoida LATia varten.
  • Aineisto- ja henkilökohtaisia käyttöoikeuksia voi hakea Kielipankin oikeudet -sovelluksetse.
  • Private-solmun alla oleviin tutkijoiden omassa käytössä oleviin aineistoihin on itse pyydettävä käyttöoikeus suoraan ko. aineiston omistajalta.

Kielipankin käyttäminen opetuksessa

• Kielipankkia ja CSC:n sovelluspalvelimia voi käyttää opetuksessa.
  • Myös perustutkinto-opiskelijoille myönnetään kielivarojen käyttöoikeuksia.
  • CSC-tunnusta ja Kielipankin käyttöoikeuksia (ks. ohje yllä) hakiessaan opiskelija kirjoittaa tutkimussuunnitelmakseen millä kurssilla ja missä yliopistossa Kielipankin palveluja tarvitsee.
  • Tunnukset ovat henkilökohtaisia. Jokaisen käyttäjän on haettava oma tunnus myös opiskelukäyttöä varten.

Sovelluspalvelimen käyttäminen ja CSC-tunnus

Jos haluat ainoastaan käyttää Korp- tai LAT-palveluissa olevia korpuksia, et tarvitse erillistä CSC-tunnusta. Sen sijaan Mylly-palvelun käyttäminen tai Kielipankin sovelluspalvelimella olevien työkalujen komentorivikäyttö edellyttää CSC-tunnuksen hankkimista.

CSC-tunnuksin pääset käyttämään

• Tutkijan käyttöliittymästä löytyviä palveluja
  • Niitä sovelluspalvelimella olevia aineistoja, joihin sinulla on käyttöoikeus
  • Muita CSC:n palvelinympäristöjä ja tallennuspalveluja.

Tarvittaessa voit hakea pelkkää CSC-tunnusta kirjautumalla ensin oman kotiorganisaatiosi käyttäjätunnuksella Tutkijan käyttöliittymään (valitse HAKA-kirjautuminen) ja rekisteröitymällä siellä CSC:n asiakkaaksi.
Huom. Jos haet Kielipankin oikeudet -palvelussa käyttöoikeutta sellaiseen aineistoon, jonka käyttöön tarvitaan CSC:n käyttäjätunnusta, CSC-tunnus myönnetään tarvittaessa yleensä automaattisesti.

Mitä CSC-tunnuksella saa?

• Henkilökohtaista tallennustilaa CSC:n sovelluspalvelimella (taito.csc.fi). Kotihakemisto näkyy myös Tutkijan käyttöliittymän Omat tiedostot -sovelluksessa
  • Reilunkokoisia tilapäishakemistoja
  • Sovelluspalvelimella (taito-shell.csc.fi) olevat komentorivityökalut ja ne kieliaineistot, jotka eivät ole esillä Tutkijan käyttöliittymässä tai muissa verkkopalveluissa. Taito-shellissä voi myös hyödyntää aineistoja joustavammin sekä esimerkiksi kehittää omia sovelluksia.
  • Mahdollisuuden käyttää CSC:n supertietokoneita ja niillä olevia sovelluksia, esimerkiksi automaattista puheentunnistinta.
  • Jos tarvitset projektiasi varten suuremman, varmuuskopioidun levytilan, voit CSC:n asiakkaana hakea sovelluspalvelimen ja Omat tiedostot -palvelun kautta käytettävissä olevaa erillistä levytilaa tutkimusryhmäsi jäsenten käyttöön (ks. CSC:n tallennuspalvelut).
  • Voit hakea myös varmuuskopioitua arkistointilevytilaa IDA-palvelussa aineistojen pitempiaikaista säilytystä varten.

Huom. CSC:n ylläpito sulkee kauan käyttämättömänä olleet tunnukset. Tällöin käyttöoikeuksia on haettava uudelleen.

Kuukauden tutkija: Eero Voutilainen

Tulevat tapahtumat

1. CLARIN ERIC General Assembly Meeting