Kielipankki Live 24.8.2020

In English

<< Kielipankki Live -tapahtumien pääsivu

Ensimmäinen Kielipankki Live järjestettiin 24.8.2020 klo 13-15. Tilaisuus pidettiin suomeksi ja juontajana toimi projektisuunnittelija Mietta Lennes. Tapahtuman keskeiset osat ovat katsottavissa YouTubessa (videoiden tekstitykset tulossa myöhemmin). Esitysten materiaalit ovat saatavilla ohjelman kohdalta.

Kun haluat pysyä ajan tasalla Kielipankki Live -tilaisuuksista ja muista Kielipankin uutisista, tilaa uutiskirje. Katso myös Kielipankin esittely!

Kielipankki Live 24.8. klo 13-15

Tapahtuman keskeiset osat ovat katsottavissa YouTubessa. Lisäksi esitysten materiaalit ovat saatavilla ohjelman kohdalta.


Jani Marjanen

Kaikkien aikojen ensimmäisen Kielipankki Live -tapahtuman vieraana on Pohjoismaiden historian tutkija Jani Marjanen.
Lahjoita puhetta

Lahjoita puhetta
-kampanjassa kerätään monipuolista puheaineistoa sekä tutkijoiden että yritysten käyttöön.
Korp-palvelu

Kielipankin Korp-hakupalvelu
päivittyy – kysymme Jyrki Niemeltä, mitä uutta on luvassa.

Ohjelma

<< Kielipankki Live -tapahtumien pääsivu

Kielipankki Live 24.8.2020 – Lahjoita puhetta: haastattelussa Krister Lindén

Tutkimusjohtaja Krister Lindén
 

Elokuussa 2020 järjestetyssä Kielipankki Live -verkkotapahtumassa Mietta Lennes haastatteli FIN-CLARINin tutkimusjohtaja Krister Lindéniä, joka kertoi Kielipankin roolista Lahjoita puhetta -kampanjassa.

Miten Lahjoita puhetta -kampanja sai alkunsa ja miten Kielipankki liittyy siihen?

– Vuosi sitten VAKE pyysi Helsingin yliopiston Kielipankilta selvityksen siitä, mitä tarvitaan sellaisen kielikeskeisen tekoälyn toteuttamiseksi, jolla voidaan edistää suomalaista yhteiskuntaa. Selvityksessä kävi ilmi, että monenlaisia tekoälyyn soveltuvia yleisaineistoja on, mutta teollisuudelle soveltuvia isoja arkikielen puheaineistoja vielä puuttui.

– Esim. YLEllä on paljonkin puheaineistoja, mutta niihin liittyy monella tavalla tekijänoikeuksia. Myös Kotuksella on isoja murreaineistoja, mutta niitä voi kiistattomasti käyttää vain tutkimustarkoituksiin, koska ne on kerätty ennen uutta GDPR:ää.

Kuka voi saada aineistoa ja mitä sillä voi tehdä?

– Puhelahjoitukset on nyt kerätty sellaisilla sopimuksilla, että niitä voi käyttää sekä tutkimus- että tuotekehitystarkoituksiin, mutta niitä ei voi toistaa suurelle yleisölle sellaisinaan.

Yleisöltä on jo tullut etukäteen tiedusteluja siitä, milloin Lahjoita puhetta -aineistoa voisi saada tutkittavaksi. Milloin se tapahtuu?

– Tällä hetkellä aineisto kertyy tietokantaan, jonka kustannusrakenne sattuu olemaan sellainen, että aineiston kertyminen ja tallennus ei maksa kovin paljon, mutta sen kopiointi omaan käyttöön maksaa jonkin verran. 

– Lisäksi mahdolliset poistopyynnöt on helpompi hallinnoida, jos aineisto on vain yhdessä paikassa. Kokemuksen perusteella ihmiset saattavat tulla katumapäälle muutaman päivän tai viikon sisällä siitä, kun lahjoitus on tehty, mutta harvoin sen jälkeen.

– Nämä yhdessä tekevät sen, että järkevin ajankohta, milloin aineisto kannattaa tarjota muiden käyttöön on vähän sen jälkeen, kun keräyskampanja on päättynyt ja aineisto on siirretty pysyvästi Kielipankkiin.

Kuinka kauan Lahjoita puhetta -kampanja jatkuu?

– YLEn kampanja on suunniteltu tämän vuoden loppuun suomen kielen osalta. Tavoite on 10 000 tuntia ja tarkoitus on kerätä aineisto, missä sukupuoli-, ikäryhmä- ja murrejakauma on riittävän tasapainoinen. Tämä otetaan huomioon, kun päätetään voidaanko kampanja lopettaa vuodenvaihteessa.

– Näköpiirissä on, että suomenruotsin keräyskampanja alkaisi vasta syksyllä ja jatkuu sen takia vielä ensi vuoden puolella.

Milloin yritykset voivat saada aineiston?

– Tarvitaan vähän aikaa aineiston jakelun valmisteluun, joten näillä näkymin yritykset voisivat saada suomen aineiston ensi vuoden toisella vuosineljänneksellä.

Voisiko myös sitä hauskaa puheenkeruusovellusta käyttää aineiston keräämiseen omissa tutkimusprojekteissa?

– VAKE, joka on rahoittanut sovelluksen, on ainakin aikaisemmin ilmoittanut että sovellus julkaistaan avoimena lähdekoodina, jota voi hyödyntää ja kehittää eteenpäin.


Kielipankki Live -tapahtumien verkkosivu

Linkkejä

Kielipankki Live

The second Kielipankki Live event will be organized in English.

Further information is available on the event page, https://www.kielipankki.fi/kielipankki-live-english/

Kielipankki Live

In English

Kielipankki Live on verkkotapahtumien sarja, jossa haastatellaan tutkijoita ja keskustellaan ajankohtaisista Kielipankkiin liittyvistä aiheista. Tapahtumissa tallennetut esitykset julkaistaan jälkikäteen YouTubessa (katso linkit aiempien tapahtumien kohdalta). Kun haluat pysyä ajan tasalla Kielipankki Live -tilaisuuksista ja muista Kielipankin uutisista, tilaa uutiskirje!

Seuraava Kielipankki Live 14.12.2020 klo 13-15


kuva äänen aaltomuodosta

Pääaihe: Puhetta sisältävät tutkimusaineistot ja niiden tietosuojakäytänteet
Luvassa asiantuntevia vieraita ja keskustelua! Esitykset pidetään englanniksi, mutta kysymyksiä voi esittää myös suomeksi. Tilaisuus alkaa klo 13.00 ja päättyy joustavasti, kuitenkin viimeistään klo 15.

Ohjelma

  • Mietta Lennes: Ajankohtaisia asioita Kielipankissa
  • Krister Lindén: Tietoisku kieliaineistojen oikeudellisista kysymyksistä
  • Haastattelussa Rosa González Hautamäki ja Tomi Kinnunen: Kokemuksia AVOID-korpuksen ja muiden puheaineistojen keräämisestä ja jakamisesta puheteknologiseen tutkimukseen
  • Satu Saalasti: DELAD-projekti tähtää poikkeavan puheen aineistojen jakamiseen tutkijoille
  • Aleksi Rossi: Lyhyt tilannekatsaus Lahjoita puhetta -kampanjan tilanteesta
  • Questions & Answers: Kysy Kielipankin henkilökunnalta ja asiantuntijoilta
  • Avoin keskustelu

Ilmoittautuminen

Ilmoittaudu tapahtumaan tällä lomakkeella viimeistään 11.12.2020. Ilmoittautumisen yhteydessä voit esittää kysymyksiä tutkijavieraille ja Kielipankin asiantuntijoille. Myös tapahtuman aikana on mahdollisuus kysyä ja keskustella.

Kaikille ennakkoon ilmoittautuneille lähetetään liittymislinkki Zoom-alustalle ennen tilaisuuden alkua. Myös ennakkoilmoittautumisen päätyttyä voit saada liittymislinkin lähettämällä sähköpostia osoitteeseen fin-clarin [AT] helsinki.fi.

Kielipankki Live -tapahtumat tallennetaan

Huomaathan, että Kielipankki Live -tapahtumat tallennetaan ja videotallenteen keskeiset osuudet julkaistaan verkossa jälkikäteen. Jos et halua kuvasi tai äänesi olevan mukana tallenteessa, pidäthän kameran ja mikrofonin pois päältä tapahtuman aikana. Keskusteluun voi osallistua myös chatissa. Tapahtuman osallistujien nimiä tai yhteystietoja ei julkaista.


Kaikki Kielipankki Live -tapahtumat

  • 14.12.2020 klo 13-15 (Ilmoittaudu tapahtumaan)
  • 24.8.2020
Hae Kielipankki-portaalista:
Marjatta Palander
Kuukauden tutkija: Marjatta Palander

 

Tulevat tapahtumat

Yhteystiedot

Kielipankin tekninen ylläpito:
kielipankki (ät) csc.fi
p. 09 4572001

Aineistoihin ja muuhun sisältöön liittyvät asiat:
fin-clarin (ät) helsinki.fi
p. 029 4129317

Tarkemmat yhteystiedot