Kielivaran kuvailutiedot eli metadata

Oletko aikeissa tuottaa uuden kielivaran, jonka haluaisit luovuttaa Kielipankkiin jaettavaksi muiden tutkijoiden kanssa? Tai lojuuko pöytälaatikossasi aineisto, jota voisit antaa muidenkin käyttöön? Jotta tieto aineistostasi löytyisi helposti, aineistosta pitää kerätä ja julkaista ainakin keskeisimmät kuvailutiedot (metadata).

Kuvailutiedot META-SHAREen

Ilmoitus uudesta kielivarasta

Kaikista Kielipankkiin tallennettavista aineistoista ja työkaluista julkaistaan kuvailutiedot META-SHARE-palvelussa. META-SHAREn kautta aineistojen kuvaukset välittyvät automaattisesti eri tahojen ylläpitämiin hakemistoihin, mm. CLARINin Virtual Language Observatory -palveluun ja kotimaiseen ETSIN-palveluun.

FIN-CLARIN vie tärkeimmät tiedot META-SHARE-palveluun puolestasi. Voit lähettää alustavat kuvailutiedot FIN-CLARINille tällä lomakkeella. Jos tarvitset neuvoja tai haluat toimittaa tietoja jollakin muulla tavalla, ota yhteyttä suoraan FIN-CLARINiin.

Aineiston omistajaa/oikeudenhaltijaa on hyvä pyytää tarkistamaan tietojen oikeellisuus. Lupaa kysymättä ei pidä julkaista tietoja muiden omistamista kielivaroista. On hyvä myös pyrkiä tarkistamaan, ettei saman kielivaran tietoja jo ennestään löydy META-SHAREsta (tee kokeeksi hakuja VLO:sta ja tarkista jokin META-SHAREn Suomen ulkopuolella sijaitsevista keskusvarastoista). Huomaa, että saman aineiston tiedot on voitu aikaisemmin julkaista eri otsikolla.

Jos kielivaran tilanne muuttuu, voimme päivittää uudet tiedot META-SHAREen. Ota tarvittaessa yhteyttä!

Kuvailutietojen julkisuus ja tietosuoja

META-SHARE-palveluun viedyt kuvailutiedot näkyvät julkisesti koko maailmalle. Julkisen kuvauksen pitää noudattaa tietosuojasäädöksiä, eikä siihen pidä sisällyttää mitään arkaluonteista tai luottamuksellista informaatiota (esim. tutkimusaineistossa esiintyvien henkilöiden nimiä tai muita tunnistetietoja, potilastietoja tms.). Esimerkiksi puheaineistossa esiintyvistä puhujista ilmoitetaan aineiston kuvailutiedoissa ainoastaan sellaisia yleisiä luonnehdintoja, jotka auttavat lukijaa ymmärtämään, sopiiko aineisto hänen omaan tutkimukseensa (esim. ”Tutkimuksen osallistujat olivat 20-25-vuotiaita aikuisia, joiden äidinkieli on suomi.”)

Koko aineistoa koskevan julkisen kuvauksen lisäksi voidaan tarvittaessa kerätä myös tarkempia taustatietoja, jotka luovutetaan vain luvan saaneiden tutkijoiden rajattuun käyttöön aineiston mukana. Huomaathan, että henkilötietojen käsittelyssä on noudatettava soveltuvaa tietosuojalainsäädäntöä.

Teknisiä lisätietoja META-SHARE-palvelusta

Suomalaisen META-SHARE-solmun pääylläpitäjä on Martin Matthiesen (martin.matthiesen [AT] csc.fi).

CLARINin julkaisema komponenttimetadataa koskeva lyhyt opas (ja muut englanninkieliset CLARIN-oppaat)

Hae Kielipankki-portaalista:
Krister Lindén
Kuukauden tutkija: Krister Lindén

 

Tulevat tapahtumat


Yhteystiedot

Kielipankin tekninen ylläpito:
kielipankki (ät) csc.fi
p. 09 4572001

Aineistoihin ja muuhun sisältöön liittyvät asiat:
fin-clarin (ät) helsinki.fi
p. 029 4129317

Tarkemmat yhteystiedot