in English

Kurssit ja koulutus

FIN-CLARIN tarjoaa vuosittain useita avoimia metodikursseja pääosin verkko-opetuksena. Kurssitarjonta on suunnattu erityisesti humanististen, yhteiskuntatieteellisten ja käyttäytymistieteellisten alojen opiskelijoille ja jatko-opiskelijoille, jotka käyttävät tekstimuotoisia aineistoja tai puheaineistoja.

Listed in the Digital Humanities Course Registry
Verkkokursseille voi osallistua ilmaiseksi kaikista suomalaisista yliopistoista käsin. Tilan ja opetuskielen salliessa kursseille voidaan ottaa myös ulkomaisia opiskelijoita. Oppimisympäristönä käytetään Helsingin yliopiston Moodle-alustaa, jonne voi kirjautua kaikkien Haka- ja eduGAIN-luottamusverkostoihin kuuluvien organisaatioiden tunnuksilla.

Jos sinua kiinnostaisi ryhtyä opetusavustajaksi verkkokurssille, katso lisätiedot!

Opetettavat kurssit 2020-2021

Kursseilla opitaan mm. etsimään olemassa olevia teksti- ja puhekorpuksia ja tutkimaan niitä tärkeimmillä kieleen ja sen käyttöön liittyvillä menetelmillä, annotoimaan aineistoa käsin ja käyttämään joitakin automaattisia annotointi- ja jäsennystyökaluja siten, että aineiston käyttäminen ja hakujen tekeminen helpottuu, sekä tekemään aineistonhallintasuunnitelma, joka sisältää oman korpuksen keräämiseen, hallintaan, säilytykseen ja jakamiseen liittyvät keskeiset työvaiheet ja eettiset periaatteet.

Kursseilla käsitellään vaihtelevilla painotuksilla teksti- ja puheaineistojen käyttöä, mutta menetelmien kannalta pyritään huomioimaan molemmat aineistotyypit.

Ilmoittautuminen ja suoritusmerkinnät

  • Helsingin yliopiston opiskelijat ilmoittautuvat FIN-CLARINin järjestämille kursseille tavalliseen tapaan WebOodissa.
  • Muiden yliopistojen opiskelijat ilmoittautuvat joko kurssikohtaisella verkkolomakkeella (linkki löytyy kurssisivulta ilmoittautumisaikana) tai, mikäli kurssin osallistujamäärää ei ole rajoitettu, ko. kurssin Moodle-alueelle voi liittyä suoraan ennen kurssin alkua.

Tarkemmat tiedot sisällöstä ja ilmoittautumisesta löytyvät kunkin kurssin omalta verkkosivulta. Muut kuin Helsingin yliopiston opiskelijat saavat kurssista erillisen todistuksen, jonka korvaavuudesta heidän tulee itse sopia kotiyliopistonsa kanssa ennen kurssia.

Muiden FIN-CLARINin jäsenorganisaatioiden järjestämää koulutusta

Räätälöidyt koulutukset

FIN-CLARINilta on mahdollista tilata maksullisena palveluna esimerkiksi tutkimusryhmille tai laitoksille räätälöityä lyhytkestoista koulutusta paikan päällä. Ota tarvittaessa yhteyttä, niin katsotaan voimmeko auttaa!

FIN-CLARINin opintokokonaisuus (vanha, vuoteen 2016 saakka)

Vuosina 2015-2016 tarjottiin FIN-CLARINin tarjoamista kursseista muodostettua opintokokonaisuutta Teksti- ja puheaineistojen käyttö ja hallinta. Kokonaisuudesta oli oman kiinnostuksen mukaan mahdollista suorittaa myös yksittäisiä kursseja. Monet kursseista järjestettiin joko osittain tai kokonaan verkko-opetuksena. Opintokokonaisuuteen sisältyneitä kursseja järjestetään edelleen pitkälti samansisältöisinä ja ne ovat avoimia kaikkien suomalaisten yliopistojen ja korkeakoulujen opiskelijoille.

Hae Kielipankki-portaalista:
Kuukauden tutkija: Sam Hardwick

 

Yhteystiedot

Kielipankin tekninen ylläpito:
kielipankki (ät) csc.fi
p. 09 4572001

Aineistoihin ja muuhun sisältöön liittyvät asiat:
fin-clarin (ät) helsinki.fi
p. 029 4144036 / 029 4129317