Kurssit ja koulutus

In English

FIN-CLARIN tarjoaa vuosittain useita avoimia menetelmäkursseja verkko-opetuksena. Kurssitarjonta on suunnattu erityisesti humanististen, yhteiskuntatieteellisten ja käyttäytymistieteellisten alojen opiskelijoille ja jatko-opiskelijoille, jotka käyttävät tekstimuotoisia aineistoja tai puheaineistoja.

Listed in the Digital Humanities Course Registry

Verkkokursseille voi osallistua ilmaiseksi kaikista suomalaisista yliopistoista käsin. Tilan ja opetuskielen salliessa kursseille voidaan ottaa myös ulkomaisia opiskelijoita. Oppimisympäristönä käytetään Helsingin yliopiston Moodle-alustaa, jonne voi kirjautua kaikkien HAKA– ja eduGAIN-luottamusverkostoihin kuuluvien organisaatioiden tunnuksilla.

Helsingin yliopiston Moodleen kirjautumista kannattaa kokeilla hyvissä ajoin ennen kurssin alkua. Mikäli et onnistu kirjautumaan palveluun oman yliopistosi käyttäjätunnuksella, tarvitaan kurssia varten Helsingin yliopiston myöntämä kevyttunnus. Otathan siinä tapauksessa yhteyttä kurssin opettajaan.

Opetettavat kurssit 2023-2024

 • KIK-404. Corpus Linguistics and Statistical Methods – Korpuslingvistiikka ja tilastolliset menetelmät (5 op), verkkokurssina 4.9.-20.10.2023 ja 15.1.-1.3.2024 (molemmat kurssit pidetään suomeksi ja englanniksi)
  • Kummallakin kurssilla on opiskelijan valittavissa joko suomen- tai englanninkielinen ryhmä.
  • Huomaa myös, että tätä korpuslingvistiikan kurssia suositellaan pohjatiedoksi Data Clinic-kurssille, ks. alla.
  • Ilmoittautuminen: Helsingin yliopiston opiskelijat ilmoittautuvat kurssille normaalisti Sisun kautta ilmoittautumisaikana. Muiden yliopistojen opiskelijat ilmoittautuvat liittymällä suoraan Moodle-kurssialueelle.
  • Linkki Moodleen tulee näkyviin yllä mainitulla kurssisivulla viimeistään kurssin alkua edeltävänä perjantaina.
 • KIK-LG212. Puheen analyysin perusteet (5 op), verkkokurssina, (suomeksi ja englanniksi), 30.10.-15.12.2023 (järjestetään rinnakkain syventävän tason kurssin LDA-P302 Speech analysis methods kanssa)
  • Pääosin samansisältöinen kurssi on järjestetty aikaisempina vuosina esim. nimillä Puheen analyysin perusteet Praat- ja ELAN-ohjelmilla tai Praat-kurssi.
  • Ilmoittautuminen: Helsingin yliopiston opiskelijat ilmoittautuvat kurssille normaalisti Sisun kautta ilmoittautumisaikana. Muiden yliopistojen opiskelijat ilmoittautuvat liittymällä suoraan Moodle-kurssialueelle.
  • Linkki Moodleen tulee näkyviin yllä mainitulla kurssisivulla viimeistään kurssin alkua edeltävänä perjantaina.
 • LDA-T309. Data Clinic / Aineistoklinikka (5 op), verkkokurssina, 17.11.2023-26.4.2024, englanninkieliset materiaalit. Kurssin yhteiset tapaamiset pidetään etänä. Kurssin osallistujista koostettavat vertaispienryhmät voivat tarpeidensa mukaan päättää tavata joko etänä tai haluamassaan paikassa.
  • Huom. Kurssia on järjestetty aikaisemmin opintojakson nimellä Corpus Clinic. Edellinen Data Clinic-kurssi pidettiin 13.11.2020 – 23.4.2021.

Kursseilla opitaan mm. etsimään olemassa olevia teksti- ja puhekorpuksia ja tutkimaan niitä tärkeimmillä kieleen ja sen käyttöön liittyvillä menetelmillä, annotoimaan aineistoa käsin ja käyttämään joitakin automaattisia annotointi- ja jäsennystyökaluja siten, että aineiston käyttäminen ja hakujen tekeminen helpottuu, sekä tekemään aineistonhallintasuunnitelma, joka sisältää oman korpuksen keräämiseen, hallintaan, säilytykseen ja jakamiseen liittyvät keskeiset työvaiheet ja eettiset periaatteet.

Kursseilla käsitellään vaihtelevilla painotuksilla teksti- ja puheaineistojen käyttöä, mutta menetelmien kannalta pyritään huomioimaan molemmat aineistotyypit.

Ilmoittautuminen ja suoritusmerkinnät

 • Helsingin yliopiston opiskelijat ilmoittautuvat FIN-CLARINin järjestämille kursseille tavalliseen tapaan Sisussa.
 • Muiden yliopistojen opiskelijat ilmoittautuvat joko kurssikohtaisella verkkolomakkeella (linkki löytyy kurssisivulta ilmoittautumisaikana) tai, mikäli kurssin osallistujamäärää ei ole rajoitettu, ko. kurssin Moodle-alueelle voi liittyä suoraan ennen kurssin alkua.

Tarkemmat tiedot sisällöstä ja ilmoittautumisesta löytyvät kunkin kurssin omalta verkkosivulta. Muut kuin Helsingin yliopiston opiskelijat saavat kurssista erillisen todistuksen, jonka korvaavuudesta heidän tulee itse sopia kotiyliopistonsa kanssa ennen kurssia.

Muiden FIN-CLARINin jäsenorganisaatioiden järjestämää koulutusta

Räätälöidyt koulutukset

FIN-CLARINilta on mahdollista tilata maksullisena palveluna esimerkiksi tutkimusryhmille tai laitoksille räätälöityä lyhytkestoista koulutusta paikan päällä. Ota tarvittaessa yhteyttä, niin katsotaan voimmeko auttaa!

 

Hae Kielipankki-portaalista:
Juraj Šimko
Kuukauden tutkija: Juraj Šimko

 

Tulevat tapahtumat


Yhteystiedot

Kielipankin tekninen ylläpito:
kielipankki (ät) csc.fi
p. 09 4572001

Aineistoihin ja muuhun sisältöön liittyvät asiat:
fin-clarin (ät) helsinki.fi
p. 029 4129317

Tarkemmat yhteystiedot