Tiedostojen jakaminen

Kieliaineistoa kerätessä voi tulla vastaan ongelma, kuinka hyvin isokokoisen tiedoston tai kokonaisen hakemiston voi siirtää toiselle käyttäjälle turvallisesti ja nopeasti.

Varmista ensin, onko sinulla oikeus kopioida ja välittää aineistoa

Työtehtäviin liittyvän aineiston käsittelyssä on syytä olla yleisesti ottaen huolellinen. Verkkoon näkyville tai julkiseen jakoon ei pidä laittaa mitään kieliaineistoa, jollei ole ensin varmistunut siitä, että materiaalin voi julkaista täysin vapaasti. Käyttöoikeutesi aineistoon voi olla rajoitettu esimerkiksi tekijänoikeuksien ja/tai aineiston sisältämien henkilötietojen vuoksi. Karta silloin pilvipalveluita (Dropbox, Google Drive ym.) sekä Facebookin kaltaisia sosiaalisen median palveluita, koska niissä materiaalin tietoturvasta ja sijainnista on vaikea saada varmuutta. Huomaa, että rajoituksia voi olla myös siinä tapauksessa, että olet kerännyt tai koostanut aineiston itse!

Mikäli siirrettävä aineisto sisältää henkilötietolain 3. luvun 11 §: ssa mainittuja arkaluonteisia henkilötietoja, on tiedonsiirrossa syytä välttää kokonaan verkon käyttöä. Aineiston käsittelyssä on silloin muutenkin oltava erityisen varovainen.

Muutamia toimintatapoja

1. Ojenna tiedostot henkilölle suoraan esimerkiksi muistitikulla tai irtokovalevyllä. Pidä hyvää huolta virustorjunnasta!
  2. Lähetä tiedosto tai tiedostopaketti FileSender-palvelulla.
    • FileSenderiä voit käyttää heti, jos sinulla on luottamusverkostoon kuuluvan yhteisön (esim. jonkin suomalaisen korkeakoulun) käyttäjätunnus. (Huom. CSC:n myöntämällä asiakastunnuksella ei voi kirjautua FileSenderiin.)
    • Vastaanottajalla ei tarvitse olla luottamusverkoston tunnusta, sillä hän saa palvelun kautta sähköpostiinsa linkin, jota klikkaamalla hän voi ladata tiedoston itselleen.
    • Tiedosto säilyy palvelussa vastaanottajaa varten vain tietyn määräajan, enintään kaksi viikkoa. Tiedonsiirto suojataan TLS-tekniikalla.
    • FileSenderillä voi lähettää enintään 200 GB:n kokoisen tiedoston. Vinkki: pakkaa useampi tiedosto tai kokonainen hakemisto ensin esim. zip-paketiksi, jolloin voit lähettää sen kerralla.
    • Mikäli sinulla itselläsi ei ole luottamusverkoston tunnusta mutta vastaanottajalla kyllä, pyydä vastaanottajaa lähettämään sinulle FileSenderin kautta kertakäyttöinen latauslinkki, jolla voit kirjautua ja lähettää tiedoston hänelle.
  3. Pyydä kollegoiden kanssa jaettua levytilaa CSC:n palvelimilta. Jos sekä sinulla että vastaanottajalla on jo CSC:n käyttäjätunnus ja tiedostoja on pystyttävä vaihtamaan säännöllisesti esimerkiksi tietyn tutkimushankkeen aikana, kannattaa joko
    • pyytää kollegasi kanssa jaettu tila CSC:n IDA-tallennuspalvelusta (ks. ohjeet) tai
    • tilata hankkeelle CSC:n sovelluspalvelimelta yhteinen projektihakemisto, jonka luku- ja tarvittaessa kirjoitusoikeudet annetaan kaikille projektin osallistujille. Projektihakemistoa voi pyytää CSC:ltä suoraan.
  4. Jos olet varma, ettei siirrettävä aineisto edellytä tietoturvasta huolehtimista, voit uskaltautua käyttämään jotakin muuta verkosta löytyvää ulkopuolista, mahdollisesti kaupallista palvelua (esimerkiksi Dropbox). Emme kuitenkaan suosittele tällaista ratkaisua työtehtävien hoitoon.

Hae Kielipankki-portaalista:
Kuukauden tutkija: Lari Vainio