Foneettisten merkkien käyttäminen

Kansainvälisesti parhaiten standardoitu ja laajimmalle levinnyt foneettinen merkistö on The International Phonetic Alphabet eli IPA. IPAn ja IPAan pohjautuvien järjestelmien käyttäminen on suositeltavaa niin puheaineiston annotaatiossa kuin tulosten raportoinnissakin.

Mikäli omalta koneeltasi puuttuu IPA-merkistö, voit hakea ja asentaa sellaisen SIL:n sivuilta (tarjolla on Charis SIL ja Doulos SIL – asenna vaikka molemmat).

Foneettisten merkkien syöttäminen dokumentteihin

Koneellasi on luultavasti valmiina näppäinkarttasovellus, josta voit valita IPA-fontin, etsiä tarvitsemasi merkin ja kopioida tuotoksen vaikkapa tekstinkäsittelyohjelmaan.

• Windows: Merkistö (Character Map)
  • MacOS:ssa on tarjolla merkki-ikkuna. Valitse Järjestelmäasetukset > Kieli ja teksti > Syöttölähteet, ruksaa listalta Näppäimistö- ja merkki-ikkuna. Merkki-ikkunan sisällä on asetusvalikko, josta voi valita merkistölistalle foneettiset merkit.

Mikäli käytät foneettisia merkkejä raakatekstitiedostoissa, varmista aina, että tiedoston merkistökoodaus on Unicode, UTF-8.

• LaTeXille on olemassa hyödyllinen TIPA-paketti. Yksinkertaisimmillaan tarvitaan vain TeX-dokumentin alkuosioon (preamble) rivi\usepackage{tipa}, jolla paketti otetaan käyttöön. Tämän jälkeen dokumentin sisällössä osoitetaan erikseen jokainen\textipa{foneettisiksi merkeiksi tulkittava tekstijakso}. Manuaalista löytyvät tarkemmat ohjeet.

Foneettiset merkit ELAN-ohjelmassa

• Valitse annotaatio tai luo uusi kaksoisnäpäyttämällä kyseistä annotaatiota tai hiirellä valittua aluetta annotaatiokerroksen kohdalla.
  • Klikkaa valkoista laatikkoa hiiren oikealla napilla. Näkyviin tulee valikko, jonka alareunassa näkyy tarjolla olevat merkistöt ja syöttövaihtoehdot.
    1. Valitsemalla ”ipa-rtr” saat käyttöön IPA-merkistön mukaiset merkkiehdotukset. Kirjoita annotaatioon jokin merkki, ja esiin tulee valikko, jossa on kaikki typografisesti samankaltaiset merkit. Valitse niistä sopiva ja paina ENTERiä tai välilyöntiä hyväksyäksesi merkin.
    2. Jos tarvitset vain SAMPAn mukaisia IPA-merkkejä, valitse ”ipa-96 (SAMPA)”. Huom. tämä vaihtoehto ei toistaiseksi tue X-SAMPAa, ts. merkkivalikoima ei ehkä riitä kaikkiin tarpeisiin.
    3. ”ipa-96 ext” tuo käyttöön laajannetun IPAn.
  • Osassa em. merkistövaihtoehdoista toimii GATE Unicode Kit eli GUK. Kun valitset GUK-tuetun merkistön, näkyviin tulee näppäimistökartta, josta voit klikkaamalla valita merkin. Huom. Näppäimistökartasta näkee periaatteessa myös vastineen fyysisellä näppäimistöllä, mutta kartta näyttää varmasti oikean näppäimen vain, jos sinulla sattuu olemaan englantilainen näppäimistö!

Foneettiset merkit Praat-ohjelmassa

englanninkielinen ohje

Muita apuohjelmia erikoismerkkien syöttöön ja näppäinkoodaukseen

• Foneettisten ja muiden erikoismerkkien syöttämiseen suoraan näppäimistöltä on tarjolla myös erillisiä apuohjelmia:
    • Windows-koneille Keyman (maksullinen lisenssi)
    • Mac-koneille Ukelele
  • Em. ohjelmat sovittavat erikoismerkistöt omaan näppäimistöösi, jolloin merkkejä voi etsiä ja syöttää joko näytöllä olevalta näppäinkartalta, Unicode-merkistökoodin avulla tai omalta näppäimistöltä.
  • IPA-näppäinkartat em. ohjelmia varten voi ladata SILin sivuilta.