Etäyhteyden muodostaminen CSC:n laskentaympäristöön

Puhti on supertietokone, jolle moni käyttäjä voi kirjautua sisään samanaikaisesti verkon yli ja käyttää koneelle asennettuja sovelluksia. Siellä voi myös käyttää niitä palvelimelle tallennettuja korpuksia, joihin kyseisellä käyttäjällä on oikeudet (ks. lisätietoa käyttöoikeuksien hakemisesta).

Ohjeet Windows-käyttäjälle

• Jos käytät Windowsia, ensimmäinen käytännön tehtävä on asentaa yhteysohjelma PuTTy, mikäli käyttäjätunnuksesi alle ei ole sitä vielä asennettu. Ohjelman saa jakelusivulta. Sivulta pitäisi ladata omalle työpöydälle tiedosto
    putty.exe (Window x86-binääri).
  • Seuraavaksi otetaan PuTTy-ohjelmalla yhteys CSC:n laskentaympäristöön. Toimi näin:Lisää ohjeita löytyy PuTTy-ohjelman dokumentaatiosta.
  • PuTTy-ohjelmaa voi myös hiukan säätää, jotta
    sen käyttäminen olisi jatkossa miellyttävämpää. Erityisesti kannattaa

1. tallentaa
      CSC:n laskentaympäristön tiedot ohjelmaan
      , jottei aina
      tarvitse kirjoittaa osoitetta ja omaa
      käyttäjätunnusta, kun muodostaa yhteyden.
    2. vaihtaa
      merkistökoodaus
      UTF-8-koodaukseksi, jotta
      ääkköset näkyvät ruudulla oikein.
    3. ottaa käyttöön X11-yhteys, mikä mahdollistaa graafisten sovellusten käyttämisen etäyhteyden yli. Kun haluaa käyttää graafisia sovelluksia, on lisäksi käynnistettävä X-yhteyden mahdollistava ohjelma WinaXe. Se on asennettuna yliopiston koneille ja löytyy Start valikon alavalikosta All Programs. Kotikoneelle sen voi asentaa yliopiston ohjelmistojakelusta.
    4. säätää pois käytöstä ärsyttävä ominaisuus, joka saa
      ohjelman katoamaan jonnekin Windowsin ”Tray”hin. Tämä
      tehdään niin että Behaviour-välilehdeltä valitaan kohdasta
      ”Show tray icon:” never.

Ohjeet Mac-käyttäjälle

• Mikäli käytät Maciä, sinun ei tarvitse ladata yhteysohjelmaa, koska sellainen (ssh)
    löytyy jo valmiiksi koneeltasi. Mac-käyttäjien pitäisi sen
    sijaan etsiä koneeltaan Terminal -niminen
    ohjelma, jonka avulla ssh-ohjelmaa pääsee käyttämään.
  • Ohjeita ssh-ohjelman käyttöön löytyy täältä.
  • Macin käyttäjät voivat myös tallentaa
    laskentaympäristön asetukset, jotta kirjautuminen
    palvelimelle olisi seuraavilla kerroilla nopeampaa. Macillä tämä voi tuntua vähän
    vaikeammalta kuin Windowsilla, mutta sitä kannattaa kuitenkin
    kokeilla. Ohjeita löytyy täältä.