2.12.2019

Eduskunnan täysistuntojen päivitys Korpissa – mukana lähes kaikki videot

Esimerkki eduskunnan täysistunnot -aineistoon liittyvästä videonäkymästä

Kielipankin Korp-palvelussa olevasta Eduskunnan täysistunnot -korpuksesta on nyt saatavilla päivitetty versio, jonka myötä lähes kaikista hakutuloksista pääsee katsomaan ja kuuntelemaan vastaavia puheenvuoroja täysistuntojen alkuperäisissä videotallenteissa.

Hakuja voi tehdä Korpissa puheenvuorojen tekstin ja erilaisten taustatietojen, mm. puhujan nimen tai eduskuntaryhmän, perusteella. Videonäkymään pääsee valitsemalla Korpin konkordanssivälilehdeltä jonkin hakuosuman ja klikkaamalla sivun oikeassa alareunassa olevaa Näytä video -linkkiä. Huomaa, että video toimii varmimmin Firefox-selaimella.

Puheenvuorojen alku- ja loppuajat perustuvat automaattisella puheentunnistimella tehtyyn tekstin ja äänitteen kohdistukseen. Videot suoratoistetaan eduskunnan verkkopalvelusta. Videosivulla näkyvät lisäksi kyseiseen hakuosumaan liittyvät taustatiedot.

Korp-palvelussa näkyvä eduskunnan täysistuntokeskusteluiden tekstiaineisto pohjautuu täysistuntojen virallisiin pöytäkirjoihin, joita on pyritty täydentämään automaattisella puheentunnistuksella sellaisissa kohdissa, joissa pöytäkirjatekstistä ei ole löytynyt äänitettä vastaavaa sisältöä. Aineiston käyttäjän kannattaakin huomata, että Korpin kautta näkyvässä tekstissä voi olla puheentunnistuksesta johtuvia virheellisiä kohtia. Korp-hakutuloksista on kuitenkin linkit myös eduskunnan verkkopalvelun alkuperäisiin pöytäkirjoihin.

Hakuja tehdessä on hyvä lisäksi muistaa, että teksti on jäsennetty automaattisesti suomen kielen jäsentimellä ja tekstissä olevat ruotsinkieliset osuudet on yleensä merkitty vierassanoiksi.

Eduskunnan täysistunnot, Kielipankin Korp-versio 1.5 sisältää kaikki täysistunnot ajalta 10.9.2008 – 1.7.2016.

Lisätietoja