Ääni- ja videotiedostojen muuntaminen (esim. LAT-alustaa varten)

LAT-alustalle voi siirtää mediatiedostoja vain tietyissä Lamus-palvelun hyväksymissä formaateissa.

Äänitiedostot

• Mikäli annotoituja äänitiedostoja halutaan selailla ja kuunnella LAT-alustan Annex-työkalulla, on äänitiedostoista tuotettava m4a-muotoiset, pakatut versiot, jotka streamataan verkon yli käyttäjälle. M4A on MPEG-4-mediatiedosto, joka sisältää pelkän ääniraidan. Annex hyväksyy vain määrätyn m4a-muodon, joten asetuksia on noudatettava tarkasti!
  • Äänitiedostoista voidaan siirtää LATiin myös alkuperäiset tai ainakin pakattuja m4a-tiedostoja parempilaatuiset, WAV-muotoiset versiot, joita voidaan käyttää esimerkiksi puheen akustiseen tutkimukseen ja annotaatioiden jatkamiseen mm. Praat– tai ELAN-ohjelmilla.

Lamus- ja Annex-työkalujen kanssa yhteensopivat m4a-tiedostot voidaan tuottaa seuraavilla kahdella tavalla. Huomaa, että tiedostopäätteen on oltava .m4a.

1. Omalle koneelle asennetulla QuickTime Pro -ohjelman (huom. maksullinen lisenssi) Export../Vie…-komennolla
  2. CSC:n laskentaympäristössä sijaitsevalla ffmpeg-ohjelmalla:
    • Siirrä muunnettavat wav-muotoiset äänitiedostot laskentaympäristöön.
      • Kannattaa käyttää mahdollisimman hyvälaatuisia, korkealla taajuudella näytteistettyjä tiedostoja, jotta myös häviöllisesti pakatusta m4a-versiosta tulisi mahdollisimman hyvä. (Huomaathan, että esim. mp3-tiedoston muuntaminen pakkaamattomaan wav-muotoon ei enää teknisesti paranna tai ”palauta” äänen laatua, sillä ääni on jo kertaalleen häviöllisesti pakattu.)
      • Mikäli laskentaympäristössä olevassa kotihakemistossasi ei ole tarpeeksi levytilaa, voit käyttää esimerkiksi $WRKDIR-hakemistoa. Siellä tilaa on paljon, mutta tiedostoja ei ole tarkoitus säilyttää pitkiä aikoja (hakemisto ei ole varmuuskopioitu).
    • Kirjaudu laskentaympäristöön pääteyhteyttä käyttäen (ts. komentorivipohjaisella yhteydellä).
      • Jos muunnettavana on yksittäinen tiedosto/tiedostoja:
        • Siirry cd-komennolla hakemistoon, jossa muunnettava wav-muotoinen äänitiedosto sijaitsee tai varmista, että tiedät tarkan hakemistopolun tiedostoon.
        • Muunna tiedosto seuraavalla komennolla:
          ffmpeg -i tiedostonnimi.wav -c:a libfdk_aac -vbr 1 tiedostonnimi.m4a
      • Jos muunnettavana on suuri määrä tiedostoja:
        • Siirrä kaikki muunnettavat äänitiedostot yhteen hakemistoon laskentaympäristössä etenkin jos niitä on paljon.
          • Voit kopioida esim. kaikki nykyisen sijaintipaikkasi alihakemistoissa olevat .wav-päätteiset tiedostot haluamaasi kohdehakemistoon seuraavilla kahdella komennolla:
            shopt -s globstar
            cp -u **/*.wav kohdehakemiston_nimi/
        • Siirry sitten hakemistoon, joka sisältää wav-äänitiedostot:
          cd kohdehakemiston_nimi
        • Suorita seuraavat komennot (nämä rivit käyvät läpi ko. hakemiston kaikki .wav-päätteiset tiedostot ja tuottavat jokaisesta .m4a-version):
          for f in *.wav; do
             ffmpeg -i ./"$f" -c:a libfdk_aac -vbr 1 ./"${f%.wav}.m4a"
          done

• Jos tiedostoja on kohtuullinen määrä, siirrä valmiit .m4a-tiedostot omalle paikalliselle koneellesi tiedostonsiirto-ohjelmalla ja sitten Lamuksen avulla LAT-alustalle (ks. Lamus-ohjeet).
      • Jos valmiita äänitiedostoja on paljon ja niiden siirtäminen paikallisen koneen kautta Lamus-palvelun työtilaan kestäisi kohtuuttoman kauan, voit pyytää apua CSC:n LAT-ylläpitäjältä, joka pystyy siirtämään tiedostoja Lamus-työtilaasi suoraan laskentaympäristössä olevasta hakemistosta. Lähetä meiliä osoitteeseen kielipankki (AT) csc.fi.

Videotiedostot

Videotiedostoista voidaan siirtää LATiin MP4-muotoiset versiot. Formaatin kanssa on kuitenkin oltava tarkkana, sillä LAT hyväksyy vain tietyn MP4-muodon, jota ei välttämättä pysty tuottamaan kaikilla editointiohjelmilla. (Huomaa, että näin tuotettu muoto ei välttämättä ole tutkimustyön kannalta läheskään paras, joten kannattaa pitää omassa käytössä parempilaatuiset versiot jossakin yleisesti tuetussa muodossa.)

• Siirrä muunnettavat tiedostot laskentaympäristöön.
    • Mikäli kotihakemistossasi ei ole tarpeeksi levytilaa, voit käyttää esimerkiksi $WRKDIR-hakemistoa, jossa tilaa on paljon, mutta tiedostoja ei ole tarkoitus säilyttää pitkiä aikoja (hakemisto ei ole varmuuskopioitu).
  • Kirjaudu laskentaympäristöön pääteyhteyttä käyttäen (ts. komentorivipohjaisella yhteydellä).
  • Muunna vanhastaan mp4-muodossa oleva videotiedosto Annexin käyttämään muotoon esimerkiksi seuraavalla komennolla (huom. tekee hyvin pienikokoisen videon):
    ffmpeg -i tiedostonnimi.mp4 -c:v libx264 -s 352x288 -pix_fmt yuv420p -movflags +faststart -c:a libfdk_aac -vbr 1 muunnettutiedosto.mp4
  • Jos tiedät, että videotiedosto on jokseenkin tavanomaisessa mp4-muodossa, mutta Lamus ei hyväksy sitä, on mahdollista, että tiedosto ei tue striimausta verkon yli (mp4-tiedosto voi olla esim. Applen käyttämän ftypM4V-tyypin mukainen, kun Lamus vaatii ISO-standardin mukaista ftypmp42-tyyppiä). Voit käyttää seuraavaa komentorimpsua, joka ei muuta videon resoluutiota tai muita sisällöllisiä/laadullisia ominaisuuksia, vaan ainoastaan paketoi videon uudelleen striimattavaan kääreeseen:
    ffmpeg -i tiedostonnimi.mp4 -c:v copy -movflags +faststart -c:a copy muunnettutiedosto.mp4
  • Jos tiedostoja on kohtuullinen määrä, siirrä valmiit .mp4-tiedostot omalle paikalliselle koneellesi tiedostonsiirto-ohjelmalla ja sitten Lamuksen avulla LAT-alustalle (ks. Lamus-ohjeet).
  • Mikäli valmiita videotiedostoja on paljon ja niiden siirtäminen verkon yli kestäisi kohtuuttoman kauan, kannattaa pyytää apua CSC:n LAT-ylläpitäjältä, joka pystyy siirtämään tiedostot Lamus-työtilaasi suoraan laskentaympäristössä olevasta hakemistosta (ns. ”ohituskaista”). Lähetä meiliä osoitteeseen kielipankki (AT) csc.fi.