Tiedostojen siirtäminen omalta koneelta laskentaympäristöön Cyberduck-ohjelmalla

Cyberduckin voi tarvittaessa asentaa koneelleen osoitteesta https://cyberduck.io/. Ohjelmasta on Mac- ja Windows-versiot.

1. Avaa Cyberduck-ohjelma.
  2. Klikkaa Cyberduck-ikkunan vasemmasta ylänurkasta kuvaketta Uusi yhteys (New connection).
  3. Täytä palvelimen nimi ja portti sekä kirjoita CSC:n käyttäjätunnuksesi ja salasanasi. Huom. Nämä saattavat olla erilaisia kuin oman yliopistosi käyttäjätunnus ja salasana.
  4. Klikkaa Yhdistä.
  5. Kun yhteys on muodostunut, voit siirtää tiedostoja omalta koneeltasi CSC:n laskentaympäristöön takaisin. Voit avata Cyberduck-ikkunan viereen tavallisen Finder-ikkunan ja siirtää tiedostoja tavalliseen tapaan vetämällä ja pudottamalla niitä kahden ikkunan välillä.
    • Huom. CSC:n laskentaympäristön kaltaisissa Unix-pohjaisissa järjestelmissä tiedostojen oikeuksia voi säädellä. Sinulla on oletusarvoisesti kaikkien omistamiesi tiedostojen luku-, kirjoitus- ja suoritusoikeudet. Jos haluat lisätä tai poistaa samaan unix-ryhmään kuuluvien tai muiden käyttäjien oikeuksia tiedostoon, valitse tiedosto tai hakemisto Cyberduck-ikkunassa ja paina komento-I (Tietoja/Get info). Valitse sitten ylhäältä välilehti Oikeudet ja ruksaa sieltä haluamasi.
    • Cyberduckilla ei pysty muuttamaan sitä ryhmää, johon tiedosto kuuluu. Tätä varten kannattaa ottaa pääteyhteys esim. Macin Terminal (Pääte) -sovelluksella ja muuttaa tiedostojen ryhmät ja oikeudet chgrp – ja chmod -komennoilla.
  6. Ikkunan yläreunassa olevan hammasrattaan kuvan alta aukeaa valikko, josta voit lisätä kirjanmerkin. Näin saat jatkossa yhteyden CSC:n laskentaympäristöön suoraan kirjanmerkkiä klikkaamalla.

Cyberduck-ohjelmalla voi ainoastaan siirtää tiedostoja palvelimelle ja sieltä pois. Sillä ei voi käyttää palvelimella olevia ohjelmia (ne toimivat ainoastaan komentorivipohjaisesti).

Laskentaympäristön käyttöohjeita

Hae Kielipankki-portaalista:
Lotta Leiwo
Kuukauden tutkija: Lotta Leiwo