Murteenseuruukorpus

In English

Viimeisimmät versiot:
Murteenseuruukorpus, ladattava versio
icon-info-circle Kuvailutiedot ja lisenssi
icon-exclamation-triangle PRIV: Aineisto sisältää henkilötietoja, ks. lisenssi.icon-quote-right Tämän version viittausohje
(tulossa saataville)
Murteenseuruukorpus
icon-info-circle Kuvailutiedot ja lisenssi
icon-exclamation-triangle PRIV: Aineisto sisältää henkilötietoja, ks. lisenssi.icon-quote-right Tämän version viittausohje
Tämä LAT-alustaa varten toimitettu versio on poistunut käytöstä marraskuussa 2020. Sama aineisto julkaistaan uudelleen ladattavassa muodossa, ks. yllä.
Etsi muut saatavilla olevat versiot

Aineiston sisältö

Suomen murteiden seurantatutkimus aloitettiin vuonna 1989. Se on sosiolingvistinen ja dialektologinen pitkittäistutkimus, joka toteutetaan yhteistyössä yliopistojen kanssa. Tavoitteena on ollut tutkia alueellisten murteiden kehitystä reaaliaikaisesti 10 maaseutukunnassa 10 vuoden välein. Valitut kunnat edustavat suomen kielen perinteisiä päämurreryhmiä. Kussakin kunnassa informantteina on käytetty yhteensä 15 puhujaa. Tutkimuksessa käytetyt ulkoiset muuttujat ovat ikä ja sukupuoli: kussakin kaupungissa on tutkittu kolmen sukupolven puhujia (O = vanha, M = keski-ikäinen, Y = nuori), sekä miehiä että naisia. Aineisto on kerätty perinteisellä murrehaastattelumenetelmällä, ja tutkimuksessa on keskitytty fonologisiin ja morfologisiin piirteisiin. Kymmenen osatutkimuksen raportit ja ensimmäisen kierroksen loppuraportti ovat valmistuneet.

Hankkeen toinen kierros aloitettiin vuonna 1999 ja saatiin päätökseen vuonna 2007. Osatutkimuksista on valmistunut kahdeksan, joista yksi väitöskirjamuotona (Kurki 2005). Toisella kierroksella kerättiin haastattelujen lisäksi myös muunlaista aineistoa. Osa osatutkimuksista keskittyy muihin kuin perinteisiin sosiolingvistisiin muuttujiin.

Tarkemmat aineistokohtaiset käyttöehdot löytyvät kunkin aineistoversion kuvailutiedoista.


 Viimeksi päivitetty: 30.8.2023

 Tämän sivun PID: http://urn.fi/urn:nbn:fi:lb-202104202

Hae Kielipankki-portaalista:
Krister Lindén
Kuukauden tutkija: Krister Lindén

 

Tulevat tapahtumat


Yhteystiedot

Kielipankin tekninen ylläpito:
kielipankki (ät) csc.fi
p. 09 4572001

Aineistoihin ja muuhun sisältöön liittyvät asiat:
fin-clarin (ät) helsinki.fi
p. 029 4129317

Tarkemmat yhteystiedot