Kielipankki esittäytyy Vaasan yliopistossa

Kielipankki järjestää jälleen vuonna 2020 esittelytilaisuuksia FIN-CLARIN-konsortion jäsenorganisaatioissa. Vierailemme Vaasan yliopistossa tiistaina 12.2.2020 klo 16-18. Tervetuloa näkemään, kuulemaan ja kysymään, mitä kaikkea Kielipankki tarjoaa eri alojen opiskelijoille ja tutkijoille!

Tilaisuuden aikana näytämme käytännön esimerkkejä siitä, miten tekstiä tai puhetta sisältävistä aineistoista voidaan tehdä monipuolisia ja tehokkaita hakuja ja miten vaikkapa keskustelufoorumi- tai sanomalehtiaineistoja voidaan hyödyntää moniin tieteenaloihin liittyvien tutkimuskysymysten ratkaisemisessa. Kerromme myös muista Kielipankin palveluista ja työkaluista.

Kahvitarjoilun vuoksi toivomme ennakkoilmoittautumista torstaihin 6.2. klo 12:00 mennessä. Ilmoittautuminen ei kuitenkaan ole pakollinen!

> Ilmoittautumislomake

Paikka: sali F118, Fabriikki

Alustava ohjelma

15.45-16.15 Kahvitarjoilu
16.15-17.45 Kielipankki ja FIN-CLARIN (Mietta Lennes ja Tero Aalto)

Keskustelua

 

Kielipankki on tour at Helsinki Collegium of Advanced Studies

The Language Bank of Finland will visit Helsinki Collegium of Advanced Studies on Monday, 15th May. The event will be held in English and it is open to all researchers and staff in the University of Helsinki. Welcome to see and hear what the Language Bank offers for researchers in Humanities and Social Sciences!

During the event, you will also have the possibility to ask questions about sharing your research materials and about other services provided by FIN-CLARIN and the Language Bank of Finland.

Location: Helsinki Collegium of Advanced Studies, seminar room 136 (1st floor)

In order to estimate the amount of refreshments, we kindly ask you to register by Wednesday, 10th May. Registration is not obligatory.
Registration form

Program (provisional; will be updated)

13.15-13.50 Roadshow of the Language Bank of Finland (Krister Lindén and Mietta Lennes)

 • Introduction to FIN-CLARIN and the Language Bank of Finland
 • Korp interface: example searches of text and speech corpora, map feature, links to external documents
13.50-14.45

Discussion and an interview with the audience

Coffee

Summary

14.45-15.30 Brief presentations by researchers

 • Kaius Sinnemäki (presentation title to be announced)
 • Florencia Quesada and Nora Fabritius: Mapping representations of power in turn-of-the century Guatemala City

What is the Language Bank of Finland?

The Language Bank of Finland (Kielipankki) is a collection of services for researchers who use language materials in their work. The Language Bank offers a wide collection of text and speech corpora on which researchers and students can run versatile queries. It is also possible to study and process materials using the tools available in the Language Bank or to download materials to your local computer. Many of the corpora in the Language Bank of Finland are openly available, some of them require you to log in with your university credentials. Access rights to restricted materials can be applied online. Regular use of the Language Bank of Finland is free for researchers and students.

The services of the Language Bank of Finland are maintained and developed by FIN-CLARIN, a consortium of Finnish universities and research organizations coordinated by the University of Helsinki. Researchers and research groups can deposit their language materials with FIN-CLARIN for redistribution. FIN-CLARIN is part of the international research infrastructure consortium CLARIN ERIC.

XLIV Kielitieteen päivät järjestetään Jyväskylässä. Päivien teemana on Suomi 100 vuotta – näkökulmia kielentutkimuksen historiaan ja tulevaisuuteen.

 

FIN-CLARINin esityksiä Kielitieteen päivillä

Mietta Lennes ja Jussi Piitulainen: Mylly: Uusi tapa käsitellä teksti- ja puheaineistoa helposti ja tehokkaasti

Mietta Lennes: Tieteellinen prosessi? Paneelikeskustelun alustus.

Mietta Lennes: Puhenäytteiden mittailusta puhekorpuksen perkuuseen: kalastelua mato-ongella ja verkoilla. Esitys Langnetin korpuslingvistiikan resurssiryhmän järjestämässä työpajassa Korpuksesta dataan – tutkijan X‐Files.

Tiistaina 8.11. Tiedekulmassa puhutaan Kielipankista: http://thinkwall.helsinki.fi/digital-humanities/mita-voin-lainata-kielipankista

Kielipankki esittäytyy Jyväskylän yliopistossa

Kielipankki viettää tänä vuonna 20-vuotisjuhlaansa ja järjestää sen kunniaksi esittelytilaisuuksia kaikissa FIN-CLARIN-konsortion jäsenorganisaatioissa. Jyväskylän yliopistossa vierailemme tiistaina 15.11. Tervetuloa näkemään ja kuulemaan, mitä uutta Kielipankki tarjoaa kaikille kieliaineistoja tarvitseville tutkijoille!

Tilaisuuden yhteydessä sinulla on mahdollisuus kysyä ja keskustella myös esimerkiksi oman tutkimusaineistosi jakamisesta ja muista FIN-CLARINin ja Kielipankin tarjoamista palveluista.

Kahvitarjoilun mitoituksen vuoksi toivomme ennakkoilmoittautumista 10.11. klo 12.00 mennessä. Ilmoittautuminen ei kuitenkaan ole pakollinen!

> Ilmoittautumislomake

Paikka: sali L302, Jyväskylän yliopisto

Ohjelma

12.15 – 13.45 Kielipankki 20 vuotta Roadshow (Mietta Lennes)

Keskustelua

13.45 – 14.00 Kahvi
14.00 – 15.30 Projektien esittelyä

 • Ari Huhta: JY:n oppijankieliaineistot ja niiden käyttö
 • Tommi Jantunen: Viittomakielen korpusaineisto ja sen käyttö
 • Jarmo Jantunen: Suomi24-korpuksen käyttö

 

Kielipankki kiertueella Vaasan yliopistossa

Kielipankki viettää tänä vuonna 20-vuotisjuhlaansa ja järjestää sen kunniaksi esittelytilaisuuksia kaikissa FIN-CLARIN-konsortion jäsenorganisaatioissa. Vierailemme Vaasan yliopistossa maanantaina 17.10. Tervetuloa näkemään ja kuulemaan, mitä kaikkea Kielipankki tarjoaa kielentutkijoille ja muille kieliaineistojen käyttäjille!

Tilaisuuden yhteydessä sinulla on mahdollisuus kysyä ja keskustella myös tutkimusaineistojen jakamisesta ja muista FIN-CLARINin ja Kielipankin tarjoamista palveluista.

Kahvitarjoilun vuoksi toivomme ennakkoilmoittautumista torstaihin 13.10. klo 14:00 mennessä. Ilmoittautuminen ei kuitenkaan ole pakollinen!

> Ilmoittautumislomake

Paikka: Tervahovi-rakennus, B201 klo 12-14 ja B209 klo 14-15

Ohjelma

12.15-13.40 Kielipankki 20 vuotta Roadshow (Krister Lindén, Mietta Lennes ja Tero Aalto)

Keskustelua

13.40-14.00 Kahvitarjoilu
14.00-15.00 Vaasan yliopiston aineistohankkeiden esittelyt

 • Anita Nuopponen & Jonna Elomaa:
  Terminologian koulutusta ja tutkimusta Vaasan yliopistossa
 • Nina Pilke:
  Sotapäiväkirjoja ja kirjelausuntoja. Erikoisalaviestinnän aineistojen digitalisoinnin mahdollisuuksia ja haasteita
 • Merja Koskela & Mona Enell-Nilsson:
  Seitsemän Euroopan maan pörssiyhtiöiden englanninkieliset verkkotekstit tutkimusaineistona

 

Kielipankki vierailee Itä-Suomen yliopistossa

Kielipankki viettää tänä vuonna 20-vuotisjuhlaansa ja järjestää sen kunniaksi esittelytilaisuuksia kaikissa FIN-CLARIN-konsortion jäsenorganisaatioissa. Itä-Suomen yliopistossa vierailemme torstaina 13.10. Tervetuloa näkemään ja kuulemaan, mitä uutta Kielipankki tarjoaa kaikille kieliaineistoja tarvitseville tutkijoille!

Tilaisuuden yhteydessä sinulla on mahdollisuus kysyä ja keskustella myös esimerkiksi oman tutkimusaineistosi jakamisesta ja muista FIN-CLARINin ja Kielipankin tarjoamista palveluista.

Kahvitarjoilun mitoituksen vuoksi toivomme ennakkoilmoittautumista 12.10. klo 11.00 mennessä. Ilmoittautuminen ei kuitenkaan ole pakollinen!

> Ilmoittautumislomake

Paikka: AG108

 

Ohjelma

12.15-13.45 Kielipankki 20 vuotta Roadshow (Krister Lindén, Mietta Lennes ja Tero Aalto)

Keskustelua

13.45-14.15 Kahvitarjoilu
14.15-15.45 Itä-Suomen yliopiston aineistohankkeiden esittelyt (muutokset mahdollisia)

 • Raja-Karjalan korpus ja äänitteiden kohdistaminen (Marjatta Palander, Lauri Tavi)
 • Petroskoin suomen korpus (Jukka Mäkisalo, Hannu Kemppanen)
 • Inkerinsuomen korpus (Helka Riionheimo ja Maaret Räsänen)

 

Kielipankki on tour at CSC – Kielipankki kiertueella CSC:ssä

Kielipankki viettää tänä vuonna 20-vuotisjuhlaansa ja järjestää sen kunniaksi esittelytilaisuuksia kaikissa FIN-CLARIN-konsortion jäsenorganisaatioissa. CSC:ssä vierailemme 11.10.

Paikka/Location: CSC, room Sessio

Ohjelma

10.00 Kahvitarjoilu – Coffee
10.00-11.10 Kielipankki 20 vuotta Roadshow (Krister Lindén, Mietta Lennes ja Tero Aalto)

+ Keskustelua – Discussion

approx. 11.10-11.20 Per Öster: Possibilities for co-operation between EUDAT and CLARIN
11.20-11.30 Keskustelua – Discussion
11.30-12.15 Lounastauko – Lunch break
12.15-14 Language Bank semi-annual meeting – Kielipankki-ryhmän kokous (CSC+HY), agendalla esim.

 • Chipster ja Mylly (vieraana Petri Klemelä, CSC)
 • muut palvelut ja rajapinnat

 

Kielipankki kiertueella Kotuksessa

Kielipankki viettää tänä vuonna 20-vuotisjuhlaansa ja järjestää sen kunniaksi esittelytilaisuuksia kaikissa FIN-CLARIN-konsortion jäsenorganisaatioissa. Kotuksessa vierailemme perjantaina 30.9. Tervetuloa näkemään ja kuulemaan, mitä kaikkea Kielipankki tarjoaa kielentutkijoille ja muille kieliaineistojen käyttäjille!

Tilaisuuden yhteydessä sinulla on mahdollisuus kysyä ja keskustella myös kieliaineistojen jakamisesta ja muista FIN-CLARINin ja Kielipankin tarjoamista palveluista. Olet lämpimästi tervetullut, vaikka et itse olisi kotuslainen.

Kahvitarjoilun mitoituksen vuoksi toivomme ennakkoilmoittautumista ke 28.9. klo 12.00 mennessä. Ilmoittautuminen ei kuitenkaan ole välttämätön – paikalle saa tulla myös ex tempore!

> Ilmoittautumislomake

Paikka: Karppi-sali, Kotimaisten kielten keskus, Hakaniemenranta 6

Ohjelma

10.00-10.15 Kahvi
10.15-11.45 Kielipankki 20 vuotta Roadshow (Krister Lindén, Mietta Lennes ja Tero Aalto)

Keskustelua

11.45-12.30 Lounastauko
12.30-14.00 Kotuksen hanke-esittelyt

 • Nimiarkiston digitalisointihanke
 • Sanat-wikialusta

 

 

Kielipankki esittäytyy Aalto-yliopistossa

Kielipankki viettää tänä vuonna 20-vuotisjuhlaansa ja järjestää sen kunniaksi esittelytilaisuuksia kaikissa FIN-CLARIN-konsortion jäsenorganisaatioissa. Aalto-yliopistossa vierailemme tiistaina 27.9. Tervetuloa näkemään ja kuulemaan, mitä uutta Kielipankki tarjoaa kaikille kieliaineistoja tarvitseville tutkijoille!

Tilaisuuden yhteydessä sinulla on mahdollisuus kysyä ja keskustella myös oman tutkimusaineistosi jakamisesta ja muista FIN-CLARINin ja Kielipankin tarjoamista palveluista.

Tilaisuuteen toivotaan ennakkoilmoittautumista 26.9. klo 14.00 mennessä kahvitarjoilun mitoituksen vuoksi. Huom. Ilmoittautuminen ei ole välttämätön, paikalle voi saapua myös ex tempore!

> Ilmoittautumislomake

Paikka: Sali S2, Sähkötalo

Ohjelma

10.00-10.15 Kahvi
10.15-11.45 Kielipankki 20 vuotta Roadshow (Krister Lindén, Mietta Lennes ja Tero Aalto)

Keskustelua

11.45-12.30 Lounastauko
12.30-14.00 Aalto-yliopiston projektien esittelyä (huom. muutokset mahdollisia):

 • André Mansikkaniemi: AaltoASR – puoliautomaattiset puheen litterointi- ja kohdistustyökalut
 • Seppo Enarvi: TheanoLM-työkalu neuroverkkopohjaisten kielimallien opettamiseen
 • Jouni Tuominen: SeCo ontology and linked data services: ONKI.fi, Hipla.fi, and LDF.fi
 • Eetu Mäkelä: Language analysis tools developed at SeCo
 • Minna Tamper: Ontology-based concept extraction in WarSampo and Semantic Finlex
 • Erkki Heino: Named entity disambiguation and linking in WarSampo
 • Eero Hyvönen: Helsinki Centre for Digital Humanities (Heldig) – a new platform for collaboration

 

Hae Kielipankki-portaalista:
Heidi Niva
Kuukauden tutkija: Heidi Niva

 

Tulevat tapahtumat

Yhteystiedot

Kielipankin tekninen ylläpito:
kielipankki (ät) csc.fi
p. 09 4572001

Aineistoihin ja muuhun sisältöön liittyvät asiat:
fin-clarin (ät) helsinki.fi
p. 029 4129317

Tarkemmat yhteystiedot