<< In English

LAREINA – Language Resource Infrastructure for AI

LAREINA – Language Resource Infrastructure for AI on Business Finlandin rahoittama hanke (2023–25), jossa Helsingin yliopisto ja Aalto-yliopisto yhteistyössä yritysten kanssa tutkivat, tuottavat, testaavat ja pilotoivat puheteknologisia komponentteja. Hankkeen tavoitteena on kehittää kaupallisesti monistettava malli, jonka avulla puhekäyttöliittymiä voidaan rakentaa pienille ja keskisuurille kielille.

LAREINA-hankkeen aikana kehitetään puhesynteesiä ja automaattista puheentunnistusta suomen, suomenruotsin ja saamen kielille. Hankkeen aikana kehitetyt menetelmät ja aikaansaadut tulokset ovat sovellettavissa myös muille pienille ja keskisuurille kielille.

LAREINA-hankkeen tulokset julkaistaan avoimesti, myös kaupallisen käytön sallivan lisenssin alla.

LAREINA-hankkeen organisaatio

Helsingin yliopisto toimii LAREINA-hankkeen koordinaattorina ja tutkimusorganisaationa, tutkimuskohteenaan puhesynteesi.

Aalto-yliopisto toimii LAREINA-hankkeen tutkimusorganisaationa, joka kehittää hankkeen aikana automaattista puheentunnistusta.

LAREINA-hankkeessa on yhteistyökumppaneina seitsemän Suomessa toimivaa yritystä ja organisaatiota. Rahoituksen hanke on saanut Business Finlandilta kaudelle 2023–25 (rahoituspäätös 7388/31/2022).

Yhteystiedot sekä lisätietoja LAREINA-hankkeen yhteistyökumppaneista löydät täältä.

Tulevia tapahtumia

Eurooppalainen kielidata-avaruus (LDS) -työpaja Suomessa, 10-04-2024 @ Hotel Clarion Helsinki

LAREINA-uutiskirjeen tilaaminen

LAREINA-hankkeen uutisista ja tapahtumista tiedotamme LAREINA-uutiskirjeellä. Tilaa uutiskirje täältä.