26.11.2014

Suru-uutinen

Mukava ja erittäin taitava kollegamme, FIN-CLARINin juridinen neuvonantaja Ville Oksanen menehtyi sunnuntaina 23.11. äkilliseen sairauteen.

Oksanen puolusti ansiokkaasti kansalaisten digitaalisia oikeuksia niin Suomessa kuin koko Euroopassa. Hän piti poliittisessa keskustelussa aktiivisesti esillä myös tutkijoiden kannalta tärkeitä oikeudellisia kysymyksiä kuten ns. tutkimuspoikkeusta, joka Suomen lainsäädännöstä toistaiseksi puuttuu.

Oksasella oli poikkeuksellisen laajat sosiaaliset verkostot, mikä ei ole ihme, sillä hän oli reilu, luotettava ja selkeäsanainen keskustelija ja osasi perustella näkemyksensä myös julkisuudessa. FIN-CLARINin tutkijana hän oli vuosien varrella henkilökohtaisesti mukana myös monia Kielipankkiin talletettavia aineistoja koskevissa sopimusneuvotteluissa. Oksanen auttoi luomaan tutkimusaineistoja koskevien lisenssien luokittelujärjestelmän ja siihen liittyvät sopimuspohjat, jotka on nyt otettu käyttöön Suomen lisäksi kaikissa CLARIN-jäsenmaissa. Työtoverina hän oli aina asiantunteva, avulias ja huumorintajuinen.

Otamme osaa läheisten suruun.