21.6.2012

Uutisia Kielipankista 21.6.2012

  • Uusia työkaluja: Korp, LAT ja META-SHARE
  • Nykyiset ja tulevat kieliaineistot
  • Tulevia tapahtumia
  • Ehdota aineistoasi Kielipankkiin

************
UUSIA TYÖKALUJA: KORP, LAT JA META-SHARE

Kielipankkiin on asennettu Göteborgin yliopiston Språkbankenin kehittämä tekstikorpuksille tarkoitettu hakutyökalu Korp. ”Korppia” pääsee jo kokeilemaan parilla korpuksella osoitteessa http://korp.csc.fi. Palveluun lisätään aineistoja vähitellen. Sovelluksesta on luvassa myös uusia versioita ja tulevaisuudessa sen kautta voidaan tarjota myös käyttöoikeuksiltaan rajoitettuja aineistoja. Kysy meiltä lisää oman aineistosi julkaisemisesta Korpissa!

Kielipankissa on tarjolla myös hollantilaisen MPI:n (Max Planck Institute for Psycholinguistics) kehittämä LAT-järjestelmä, jossa voi selailla, katsella ja kuunnella ja tehdä hakuja myös ääntä ja videota sisältävistä annotoiduista puhe- ja kieliaineistoista. LATiin kirjaudutaan oman yliopiston Haka-tunnuksella, joka pitää ensin aktivoida täyttämällä lomake osoitteessa https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/35497/lomake.html. Myöhemmin lisätään mahdollisuus kirjautua myös CSC:n käyttäjätunnuksilla. Jatkossa voit jakaa tai julkaista omiakin aineistojasi LATin kautta – eli ”LATistaa” niitä. LAT-järjestelmän käyttöohjeita löydät osoitteestahttps://kitwiki.csc.fi/twiki/bin/view/FinCLARIN/KielipankkiOhjeetLAT.

Kielipankissa voi kokeilla myös uutta, eurooppalaisena yhteistyönä syntynyttä META-SHARE-palvelua, jossa voi etsiä erityyppisiä kielivaroja niiden kuvailutietojen eli metadatan perusteella. META-SHARE tukee laajaa, kielivarojen kuvailuun tarkoitettua metadataformaattia. Palveluun sisältyvällä helppokäyttöisellä editorilla voidaan myös syöttää, muokata ja julkaista kielivarojen kuvailutietoja. Tällä hetkellä rekisteröityminen ja kuvailutietojen syöttäminen on kuitenkin mahdollista ainoastaan META-NORD-hankkeeseen osallistuville tahoille, mutta myöhemmin editoria pääsee käyttämään kuka tahansa. META-SHARE-palvelu sijaitsee osoitteessa http://metashare.csc.fi.

Maailman toiseksi suurin sanapankki, Princetonin WordNetiin pohjautuva suomenkielinen FinnWordNet on käytettävissä osoitteessa http://www.ling.helsinki.fi/kieliteknologia/tutkimus/finnwordnet/index.shtml.

************
NYKYISET JA TULEVAT KIELIAINEISTOT

Suomen kielen puupankin versio 2.0 on saatavilla osoitteessa http://www.ling.helsinki.fi/kieliteknologia/tutkimus/treebank/ ja siitä voi myös tehdä hakuja Korp-palvelun kautta, http://korp.csc.fi.

Kielipankin LAT-palvelussa on rajatussa koekäytössä Kotuksen Suomen kielen näytteitä -murrekorpuksen uusi versio, jossa voidaan tehdä hakuja myös sanojen yleiskielistettyjen muotojen perusteella. Vielä rakenteilla olevaa korpusta pääsee testikäyttämään ilmoittautumalla FIN-CLARINille, finclarin@helsinki.fi sekä aktivoimalla Haka-tunnuksensa osoitteessa https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/35497/lomake.html. Korpus avataan kaikkien Haka-kirjautuneiden käyttöön alkusyksyllä. Yleiskielistämistä ja korjauksia jatketaan kuitenkin edelleen, ja SKN:stä tulee ilmestymään LATissa myöhemmin toinen, parannettu versio.

LAT-palvelussa on vapaasti käytettävissä myös pieni videota sisältävä demokorpus: http://lat.csc.fi/ds/annex/flex/annex/annexInterface.jsp?nodeid=MPI2817

Kielipankin nykyiset kokoelmat: https://kitwiki.csc.fi/twiki/bin/view/FinCLARIN/KielipankkiKoti
Tulossa olevia kielivaroja: https://kitwiki.csc.fi/twiki/bin/view/Trash/FinCLARINFinClarinHallintoUudetKielivarat

************
TULEVIA TAPAHTUMIA

FIN-CLARIN järjestää Langnet-tutkijakoululle kurssin Kieliaineiston käsittely Espoon Keilaniemessä 15.-17.10.2012. Lisätietoja osoitteessa https://kitwiki.csc.fi/twiki/bin/view/FinCLARIN/KielipankkiTapahtumaLangnet2012.

************
EHDOTA AINEISTOASI KIELIPANKKIIN

Kerro meille tiedossasi olevasta uudesta kielivarasta kätevällä e-lomakkeella: https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/32074/lomake.html

************
FIN-CLARIN ja Kielipankki toivottavat asiakkailleen hyvää juhannusta ja rentouttavaa kesää!

Mietta Lennes
projektisuunnittelija / FIN-CLARIN
finclarin@helsinki.fi