8.11.2019

Oulun yliopiston Päätalo-kokoelman Iijoki-sarja julkaistu Kielipankin Korp-konkordanssipalvelussa

 

Oulun yliopisto juhlistaa Kalle Päätalon syntymän 100-vuotisjuhlaa järjestämällä 8.11.2019 symposiumin Kalle Päätalo tutkijoiden silmin. Samana päivänä julkaistaan Kielipankissa aineiston Iijoki, Oulun yliopiston Päätalo-kokoelma ensimmäinen versio Iijoki, Oulun yliopiston Päätalo-kokoelma, Kielipankki Korp-versio Kielipankin konkordanssityökalu Korpissa (korp.csc.fi) tutkijoiden käyttöön.

Iijoki on kirjailija Kalle Päätalon (11.11.1919-20.11.2000) omaelämäkerrallinen pääteos, jossa kirjailija kuvaa elämäänsä 1910-luvulta aina 1990-luvulle asti. Sarja sisältää 26 teosta, joiden sanemäärä on yhteensä lähes 5,3 miljoonaa sanetta.  Mahdollisia tutkimuskohteita ovat mm. eri murteiden tutkimus, äänne- ja muotopiirteet sekä erilaiset kielenkäytön tavat. Korpus tarjoaa uusia tutkimusasetelmia kie­li­tie­teen ja folkloristiikan lisäksi monille muille aloille. Näitä ovat pelkästään juhlasymposiumin esitelmien perusteella ainakin kirjallisuudentutkimus, historia, lääketiede ja hoitotiede.

Aineiston julkaisemisen Kielipankissa ovat tehneet mahdolliseksi Oulun yliopistonlehtori Maija Saviniemen aloitteesta Kalle Päätalon omaiset Riitta Päätalo, Aliisa Oksanen ja Emmi Oksanen sekä Gummerus Kustannus.

Ensimmäinen Iijoki-sarjan versio on myös ensimmäinen Kielipankin aineisto, joka on jäsennetty Turku NLP -ryhmän kehittämällä jäsentimellä Turku Neural Parser Pipeline. 

Aineisto on julkaistu lisenssillä ACA NC BY NORED DEP, josta lisätietoja löytyy sivulta http://urn.fi/urn:nbn:fi:lb-2019102106. Aineiston META-SHARE-kuvailusivulta pääsee sijaintitiedon kautta suoraan Korp-konkordanssityökaluun  ja kirjautumalla Korpiin oman yliopistonsa tai tutkimusinstituutionsa tunnuksilla hyväksyy aineiston käyttöehdot.