Myllyn käyttöohjeet

Mylly on kieliaineiston käsittelyyn ja tutkimiseen tarkoitettu alusta, joka pohjautuu CSC – Tieteen tietotekniikan keskuksen kehittämään Chipster-teknologiaan. Myllyssä voit käsitellä ja analysoida haluamaasi aineistoa helppokäyttöisessä työtilassa, jossa valitset tarvitsemasi toiminnot valikosta. Myllyssä voit esimerkiksi jäsentää tekstiä automaattisesti tai käyttää puheentunnistinta äänitiedostoihin. Kaikki vastaavat työkalut ovat käytettävissä myös suoraan komentoriviltä Kielipankin sovelluspalvelimella.

Kuva Myllystä Uutta! Mylly on päivittynyt! Uuteen Mylly-versioon voit kirjautua omalla HAKA-käyttäjätunnuksellasi. Uusi Mylly toimii verkkoselaimella. Käyttäjän koneella ei siis tarvita enää Java-alustaa.Käynnistä uusi Mylly:
https://chipster.rahtiapp.fi/mylly

Huomaathan, etteivät kaikki vanhassa Myllyssä olevat työkalut vielä toimi uudessa ympäristössä ja virhetilanteita saattaa esiintyä. Työkaluja kytketään käyttöön vähitellen. Suosittelemme kuitenkin Myllyn käyttäjiä siirtymään uuteen Mylly-alustaan, sillä vanhaa Myllyä ei enää päivitetä.

Tarvittaessa vanha Java-pohjainen Mylly on vielä toistaiseksi saatavilla osoitteesta http://chipster.csc.fi/mylly.jnlp. Vanhaan Myllyyn voi kirjautua vain CSC:n myöntämällä käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Varmista lisäksi, että sinulla on Java JRE asennettuna, ennen kuin käynnistät vanhan Myllyn. Vanha Mylly poistuu käytöstä viimeistään 31.12.2019, Taito-supertietokoneen alasajon myötä.

Myllyn käyttäminen

Huom.: Myllyyn voi toistaiseksi  kirjautua vain HAKA- tai CSC-tunnuksella. Palvelun käyttö edellyttää affiliaatiota suomalaiseen yliopistoon tai CSC-projektiin.

1. Kirjaudu omalla HAKA/CSC-tunnuksellasi osoitteessa https://chipster.rahtiapp.fi/mylly
  2. Lataa käsiteltävä tiedosto(t) palveluun.
  3. Valitse käsiteltävä tiedosto tiedostonäkymästä.
  4. Valitse tarvitsemasi työkalu valikosta ja paina Run.
  5. Näet Myllyssä syntyvät uudet tiedostot ja tekemäsi työvaiheet kaaviona. Tulokseksi saamiasi uusia tiedostoja voit tarkastella ja jatkokäsitellä muilla Myllyyn kytketyillä työkaluilla tai tallentaa omalle koneelle.

Mylly-palvelun esittelyvideo (vanha Mylly-versio)

Lyhyitä esimerkkejä Myllyn käytöstä (PDF, esitelmä Kielitieteen päivillä 2017; vanha Mylly-versio)

Englanninkielisiä ohjeita

The Chipster technology was originally developed for bioscientific use but the principles presented in the instruction videos also work in language research.

Videos

Guides

About Mylly

Hae Kielipankki-portaalista:
Kuukauden tutkija: Eliisa Uotila