Materiaalin liittäminen LAT-puuhun

LAT-arkisto muodostaa puun. Puukuvaimessa voi liikkua järjestelmän IMDI-selaimella (http://lat.csc.fi) ja siitä voi valita liitoskohdan LAMUSissa (http://lat.csc.fi/lamus).

• Jokainen sisältötiedosto liitetään johonkin kuvailutietueeseen.
  • Kuvailutietueet yhdistetään puurakenteeksi.
  • Käyttäjällä on yhteisessä puussa oma liitoskohta, jonka alla olevaa arkiston osaa hän voi hallita itse.
  • Muista liitoskohdista sovitaan erikseen.

Kuvailutietueiden luominen

LAT käyttää CMDI-muotoisia kuvailutietueita.

IMDI-tietueet on helpointa luoda Arbililla. Arbil asennetaan omaan koneeseen tai käynnistetään verkosta (Java webstart).

Arbil-ohje

Lyhyesti:

• Aseta Arbil IMDI-editoriksi ja add corpus, add session.
  • Pakollista tietoa on vähän:
    1. Lyhyt nimi, Name, joka näkyy IMDI-selaimen puukuvaimessa
    2. Pitkä nimi, Title, joka näytetään arkistoa selatessa
    3. Vapaa kuvaus, Description, joka näytetään arkistoa selatessa ja indeksoidaan hakuja varten
    4. Linkitys niihin IMDI-tietueisiin ja sisältödokumentteihin, joiden on tarkoitus näkyä solmun alla
  • Kuvausmallissa on paikka monenlaiselle muulle tiedolle.
  • Lyhyttä nimeä, Name, käytetään myös järjestelmän sisällä tiedostojen nimissä. Arbil osaa korvata ongelmallisia merkkejä toisilla ja numeroida nimiä, jotka olisivat muuten samoja.
  • Talleta (export) luodut IMDI-tietueet jonnekin, mistä löydät ne.

Vienti LAT-järjestelmään

Aineisto- ja kuvailutietueet viedään LATiin LAMUSilla, joka on selaimessa toimiva erillinen Java-ohjelma (http://lat.csc.fi/lamus/)

LAMUS-ohje

Lyhyesti:

• Avaa työtila (create workspace, pyytää kirjautumaan, avaa IMDI-selaimen, joten kuten, ei näytä etenevän nyt 2013-09-23)
  • Valitse liitoskohta, johon sinulla on oikeus viedä aineistoa.
  • Valitse vietävät tiedostot LAMUSin tiedostoselaimessa.
  • Vie tiedostot työtilaan.
  • Liitä työtilassa olevat tiedostot liitoskohtaan.

Avaaminen muidenkin nähtäväksi AMSilla

Voit hallita aineistosti näkymistä muille käyttäjille AMSilla. AMS avautuu IMDI-selaimen puukuvaimessa hiiren oikealla napilla.

Selaaminen

Yhteisen LAT-puun uuden osan pitäisi näkyä puussa heti.

• Voit selata IMDI-tietueitasi itse.
  • Voit nähdä sisältötiedostosi LATissa (EAF-muotoiset aukeavat Annexissa, view node)

Hakeminen

LATin hakutoiminnot perustuvat järjestelmän sisäiseen indeksiin.

• Indeksi päivittyy öisin.
  • Trova (hiiren oikean napin tarjoama annotation content search) löytää uudet dokumentit vasta sen jälkeen.
  • Sama koskee varmaan uusien kuvailutietueiden löytymistä siihen tarkoitetulla työkalulla.