Kuinka saan oman aineistoni LATiin?

Ensin uusi julkaistava aineisto kannattaa annotoida (jolloin ääni- ja videotiedostot litteroidaan ja merkataan niihin systemaattisesti erilaisia, hakujen kannalta mahdollisimman hyödyllisiä puheen ja kielen yksiköitä ja niiden ominaisuuksia). Myös annotoimattomia ääni- tai videotiedostoja tai pelkkiä tekstitiedostoja voidaan julkaista LATissa, mutta niiden hakumahdollisuudet ovat paljon rajatummat.

Aineistolle tuotetaan kuvailutiedot Arbil-työkalulla. Tämän jälkeen aineisto voidaan siirtää omalta koneelta verkkopohjaiselle LAT-alustalle Lamus-työkalulla. Katso tarkemmat LAT-ohjeet.

Henkilökohtaisessa LAT-solmussasi olevien kieliaineistojesi jakamisesta ja niihin liittyvistä oikeudellisista velvoitteista vastaat lähtökohtaisesti itse. Käyttöoikeuksia voit säädellä haluamallasi tavalla. Jos juridisia rajoituksia ei ole, aineisto voi olla kokonaan julkista ja näkyä kenelle tahansa. Oikeuksiltaan rajoitetun aineiston voit jakaa joko kaikkien Haka-kirjautuneiden tai vain tiettyjen tutkijoiden, esimerkiksi oman tutkimusryhmäsi jäsenten kanssa. Jos sinulla on aineistoosi tarpeeksi kattavat käyttöoikeudet ja teet aineiston jakelusta sopimuksen FIN-CLARINin kanssa, voit luovuttaa käyttöoikeuksien hallinnan kokonaan Kielipankille.

Lisää ohjeita aineiston julkaisijalle

Hae Kielipankki-portaalista:
Juho Leinonen
Kuukauden tutkija: Juho Leinonen

 

Tulevat tapahtumat

  1. CLARIN Annual Conference 2021

    27.9.2021 10.0029.9.2021 16.15

Yhteystiedot

Kielipankin tekninen ylläpito:
kielipankki (ät) csc.fi
p. 09 4572001

Aineistoihin ja muuhun sisältöön liittyvät asiat:
fin-clarin (ät) helsinki.fi
p. 029 4129317

Tarkemmat yhteystiedot