LAT-ohjeet: Annex: LAT-palvelussa olevan annotoidun tiedoston selailu

Avaa demotiedosto Annexilla

Annex on työkalu, jolla voidaan selailla monikerroksisesti annotoitua ääni- ja videoaineistoa, jolla on yhteinen aikajana. Eri annotaatiokerroksia voidaan kytkeä näkyviin halutulla tavalla (Text, Grid, Subtitle, Waveform, Timeline, Combined) samalla kun aineistoa kuunnellaan ja katsellaan.

Annexin voit avata monella tavalla:

• IMDI-selaimen ts. LATin aloitusnäkymän kautta: Klikkaa ikkunassa vasemmalla näkyvässä korpuspuussa jotakin .eaf-päätteistä (Elanilla annotoitua) tiedostonimeä hiiren oikealla napilla ja valitse ponnahdusvalikosta view node.

Englanninkieliset ohjeet

Annotoidun mediatiedoston kuuntelu ja katselu Annexilla

Kun Annex-työkalu avataan, tulee näytön vasempaan ylänurkkaan ruutu, johon tulee näkyviin videokuva tai, jos mediatiedosto sisältää pelkästään äänen, näkyy musta laatikko. Annexin ja videonäytön latautuminen voi kestää hetken – odota kärsivällisesti.

• Jos haluat kuunnella ja katsella tiettyä kohtaa annotaatiosta, klikkaa hiirellä haluamaasi annotaatioyksikköä ja klikkaa näytön vasemmasta reunasta Play selection.
  • Em. nappien alla on vierityspainikkeet < ja > (hidas vieritys) sekä << ja >> (nopea vieritys), joilla näyttöä voi vierittää vasemmalle ja oikealle ja etsiä annotaatioista haluttua kohtaa. Huom. pidä painiketta pohjassa, jolloin näyttö vierii kerralla pitemmän matkan!
  • Napilla |< pääsee nopeasti tiedoston alkuun, napilla >| tiedoston loppuun.
  • Vasemmassa ylänurkassa olevan videoruudun alareunassa näkyvät soittopainikkeet. Mustaa kolmiota painamalla voit kuunnella tiedostoa. Soitto alkaa siitä kohdasta annotaatiota, jossa näkyy punainen pystyviiva.

Kun kuuntelet ja katselet tiedostoa Annexilla, se latautuu koneellesi verkon yli lyhyemmissä pätkissä! Verkkoyhteydestä riippuen seuraavan pätkän lataus voi kestää jonkin aikaa. Heikolla verkkoyhteydellä mediatiedoston soitto saattaa pysähdellä ja olla katkonaista.

Mikäli annotaatiodokumentti on erittäin pitkä ja sisältää kerroksia, joissa on suuri määrä lyhyitä annotaatioyksiköitä, Annexin toiminta hidastuu merkittävästi. Tästä syystä esimerkiksi SKN-korpuksen annotaatiotiedostoista on tuotettu rinnakkaiset, yksinkertaisemmat versiot Annex-selailukäyttöä varten.

Jos vasempaan ylänurkkaan tulee teksti No streaming media available, on kaksi mahdollisuutta:

• Sinulta puuttuu sen videotiedoston oikeudet, johon tämä annotaatiotiedosto liittyy.
  • Mediatiedosto on väärässä formaatissa. Annex tukee vain MPEG4-muotoisia tiedostoja (.mp4, .m4a) ja niidenkin pitää olla määritelty tietyllä tavalla. Myös annotoidut äänitiedostot, joihin ei liity videota mutta joita halutaan kuunnella Annexin kautta, on muunnettava m4a-muotoon. Jos olet itse vienyt tämän korpuksen LATiin, tarkista ohjeet ääni- ja videotiedostojen formaatista.

Annex-näkymät: Text, Grid, Subtitle, Waveform, Timeline, Combined

• Annexin oletusnäkymä on Timeline, jolloin ikkunan alareunassa näkyvät annotaatiotiedoston sisältämät annotaatiokerrokset. Jos kerroksia on paljon, ne eivät välttämättä kaikki mahdu ruudulle.
  • Jos valitussa korpussolmussa on mukana myös videotiedostoa vastaava wav-muotoinen äänitiedosto, on Annexissa myös vaihtoehtoinen näkymä Waveform, jolla saat halutessasi näkyviin äänen aaltomuodon. Combined -näkymässä on mukana sekä aaltomuoto että Timeline-tyyppinen näkymä. Combined-näkymässä on annotaatiokerrosten oikeassa laidassa myös vierityspalkki, jolla myös piiloon jäävät kerrokset saa näyttöön.
  • Käytettävissä on myös muita vaihtoehtoisia näkymiä:
    • Valitsemalla vasemmalta ylhäältä näkymän Grid, voit valita näkyviin enintään kolme kerrosta (valikko vasemmassa alanurkassa: Tier 1, Tier 2, Tier 3), joista soiton aikana näytetään kulloinkin meneillään oleva annotaatioyksikkö ja oikean reunan sarakkeissa näiden alkamis- ja päättymisajat.
    • Valitsemalla vasemmalta ylhäältä Text, voit valita näkyviin enintään kolme kerrosta (vasen alanurkka: Tier 1, Tier 2, Tier 3), joissa näkyy kunkin kerroksen sisältämä teksti yhtenä pötkönä ja soiton aikana näytetään kulloinkin meneillään oleva annotaatioyksikkö värillisenä.
    • Valitsemalla vasemmalta ylhäältä näkymän Subtitle, voit valita näkyviin enintään neljä kerrosta (valikko vasemmassa alanurkassa: Tier 1, Tier 2 jne.), joista soiton aikana näytetään kulloinkin meneillään oleva annotaatioyksikkö.
  • Halutessasi voit vaihtaa annotaatiokerrosten järjestystä tarttumalla hiirellä annotaatiokerroksen nimeen (näkyy vasemmassa reunassa) ja vetämällä sitä ylemmäs tai alemmas.
  • Näytön oikeassa ylänurkassa on lisäksi Mini Data Frame, jossa voi katsella yhden annotaatiokerroksen sisältöä kerrallaan.

Linkin luominen tiettyyn annotoidun tiedoston kohtaan Annexissa

Annexilla voi luoda linkin, joka johtaa haluttuun annotoituun kohtaan tietyssä mediatiedostossa.

• Valitse hiirellä haluamasi annotaatioyksikkö, jolloin se näkyy tummennettuna.
  • Napsauta ikkunan vasemmassa laidassa näkyvää painiketta Create bookmark.
  • Valitse nyt avautuvasta ikkunasta ne ominaisuudet, joita haluat sisällyttää kirjanmerkkiin. Klikkaa sitten alareunan painiketta Copy to clipboard.
  • Koneesi leikepöydälle siirtyy automaattisesti linkki, jota seuraamalla avautuu Annex ja juuri tämä tiedosto tästä kohdasta.
  • Linkin voi liittää paste-komennolla esimerkiksi sähköpostiviestiin ja lähettää kollegalle. Linkki toimii, jos kyseinen mediatiedosto ja annotaatiotiedosto ovat julkisia tai jos linkin käyttäjällä on lukuoikeus niihin. Käyttäjää pyydetään tarvittaessa kirjautumaan, ennen kuin Annex aukeaa.
  • Voit sulkea kirjanmerkki-ikkunan klikkaamalla Done.
  • Jos tiedät entuudestaan tietyn, EAF-muotoisen annotaatiotiedoston MPI-alkuisen tunnisteen LAT-alustalla, voit myös suoraan tehdä linkin, joka avaa kyseisen tiedoston Annex-näkymässä. Linkki on muotoa

https://lat.csc.fi/ds/annex/runLoader?nodeid=MPI8150%23&time=0&viewType=combined

• Vaihda tunnisteen MPI8150 haluamasi tiedoston MPI-alkuinen tunniste).