LAT-ohjeet: Oman LAT-alustalla olevan aineiston käyttöoikeuksien hallinta AMS-työkalulla

AMS-työkalulla voit antaa muille käyttäjille luku-, muokkaus- ja/tai hallintaoikeuksia mihin tahansa itse hallinnoimaasi LAT-solmuun (esim. omassa Private-solmussasi sijaitsevaan korpukseen).

AMS-työkalua pääsee käyttämään IMDI-selaimen kautta. Valitse vasemmalta korpussolmu, jonka hallintaoikeus sinulla on (ts. jonka ”Manager” itse olet). Klikkaa solmua hiiren oikealla napilla ja valitse ”manage access rights”, tai klikkaa oikeanpuoleisen ikkunan yläreunassa näkyvää samannimistä painiketta.

Valitse AMS-ikkunan yläosan ponnahdusvalikosta Focus overview on selected User/Group: se käyttäjä tai käyttäjäryhmä, jonka käyttöoikeuksia haluat muokata. (Mikäli käyttäjän nimeä ei löydy listalta, hänen tunnustaan ei ehkä ole vielä aktivoitu LAT-alustalla.)

Jos käyttäjällä ei ennestään ole oikeuksia valitsemaasi korpussolmuun, klikkaa linkkiä Add new Rules. Jos haluat muokata jonkun käyttäjän aikaisempia oikeuksia, klikkaa ko. käyttäjän kohdalta Edit. Ruksaa ne oikeudet, joita haluat käyttäjällä olevan.

  • Read-oikeudet tarkoittavat, että käyttäjä voi sekä katsoa, kuunnella, tehdä hakuja että ladata tiedoston itselleen. Normaalitilanteessa käyttäjälle kannattaa ruksata lukuoikeudet kaikkiin erityyppisiin tiedostoihin. Huom. Jos käyttäjällä on tiedostoon lukuoikeus, hänellä on automaattisesti myös oikeus ladata se LATin kautta omalle koneelleen, ts. lataamista ei ole teknisesti mahdollista erikseen kieltää.
  • Editor-oikeus tarkoittaa, että käyttäjä voi muokata korpussolmun sisältöä Lamus-työkalulla, ts. lisätä, poistaa ja siirtää sen alla olevaa aineistoa.
  • Manager-oikeus tarkoittaa, että käyttäjä voi säädellä muiden käyttäjien oikeuksia kaikkeen kyseisen solmun alla olevaan aineistoon.

Huomaa, että mikäli käyttäjälle on annettu johonkin korpussolmuun oikeuksia, samat oikeudet koskevat oletusarvoisesti kaikkia kyseisen korpussolmun alla olevia aineistoja.

Paina lopuksi näytön alareunasta Save. Uudet oikeudet astuvat yleensä voimaan heti, mutta päivittymisessä saattaa teoriassa joskus olla parinkin tunnin viive.

Noudata käyttöehtoja

Huomaa, että yleisten käyttöehtojen mukaisesti jokainen LAT-käyttäjä vastaa itse kaikista aineistoista, joita siirtää henkilökohtaiseen LAT-solmuunsa. Olet siis vastuussa siitä, että sinulla on lupa käyttää ja jakaa eteenpäin LATiin siirtämääsi aineistoa. Varmista siis lupakysymykset (ks. lisätietoa), ennen kuin annat käyttöoikeuksia kenellekään muulle.

Kielipankki vastaa pääsääntöisesti vain sellaisista LATissa olevista aineistoista, joista on tehty FIN-CLARINin kanssa tallennussopimus. Nämä aineistot sijaitsevat käyttöehtojensa mukaisessa osastossa LAT-alustalla.

Kaikki LAT-ohjeet

Hae Kielipankki-portaalista:
Juho Leinonen
Kuukauden tutkija: Juho Leinonen

 

Tulevat tapahtumat

  1. CLARIN Annual Conference 2021

    27.9.2021 10.0029.9.2021 16.15

Yhteystiedot

Kielipankin tekninen ylläpito:
kielipankki (ät) csc.fi
p. 09 4572001

Aineistoihin ja muuhun sisältöön liittyvät asiat:
fin-clarin (ät) helsinki.fi
p. 029 4129317

Tarkemmat yhteystiedot